soL dergisi "Korkmuyoruz! Gericiliğe karşı ayaktayız" kapağıyla bayilerde

Haftalık haber-yorum dergisi soL bu hafta "Gericiliğe karşı ayaktayız" kapağıyla çıkıyor. Pazar günü bayilerde.

Paris'te yaşanan katliam tüm insanlığa aydınlanma değerlerinin önemini bir kez daha hatırlattı. Gerici karanlığın üzerine kabus gibi çöktüğü Türkiye'nin ilericileriyle Paris'te katledilen kardeşlerinin acısını daha bir yürekten hissettiler. Gericiliğin ülkemizi boğan karanlığına karşı Türkiye ve dünyaya yeni bir aydınlanma gerektiğini düşünenlerse çoktan kolları sıvadı. Aydınlanmaya en yakışan yerden, okullardan başlıyorlar meşaleyi yakmaya ve çocuklardan.

Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla 11 Ocak Pazar günü meydanlarda buluşulacak, 9 Şubat'ta ise büyük bir eğitim boykotu örgütlenecek. soL kapağına bu hafta bu büyük adımı taşıyor.

Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Erhan Nalçacı ve Mehmet Kuzulugil'le, hareketin bir bakıma çıkış etkinliği de olacak olan bu ilk eylemi konuştuk. Öğretmenlere ve velilere söz verdik. Sendikalardan, Alevi örgütlerinden görüş aldık. Boykotun amacını, hedeflerini, BHH'nin yol haritasını tartıştığımız etraflıca bir dosya hazırladık.

Kapağımızda Paris katliamıyla ilgili Yiğit Günay ve Gonca Tokyol imzalı iki yazı da var.

‘Büyük patron’ böyle istedi...

Türkiye geçtiğimiz hafta boyunca Meclis Araştırma Komisyonu’nun aldığı “aklama” kararını tartışırken, karar hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde büyük patron Erdoğan’ın izlerini taşıyor. Ali Ufuk Arikan komisyondaki tartışmaların ayrıntılarını yazdı.

Çöplerden toplanan hayatlar

Yıldız Koç, kâğıtların, plastik ambalajların, karton kutuların yanı sıra umutlarını ve geleceklerini de çöpten çıkaranlarla konuştu bu kez. Yani meslek hastalıkları ve çöp topladıkları için cezaları tanımlı ama meslekleri tanımsız olan katı atık işçileriyle...

Üçüncü dünya ülkesi nasıl dolandırılır?

İsrailli bir milyarder ve Gine'nin eski diktatörü Conté'nin el ele vererek dünyanın en yoksul ülkelerinden Gine'yi nasıl soyduğunun öyküsü ortaya çıktı. Milyarder işadamını aklama görevini ise eski bir FBI başkanı üstlendi. “Bir üçüncü dünya ülkesi nasıl dolandırılır” Özlem Başarır yazdı.

“Sitemin şiddetinin tam göbeğindeyiz”

4 Ocak günü sabaha karşı Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar eden Mehtap Zengin (Eylül Cansın), intiharından önce çektiği veda videosuyla Türkiye'de transların yaşadığı zorlukları tekrar gündeme getirdi. Emre Demir, Mehtap Zengin'i intihara sürekleyen olayları ve trans kadınların maruz kaldığı devlet-polis-çete şiddetini İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Aktivisti Yağmur Beirut Afşar'la konuştu.

Ve diğerleri

22 ‘Kutlayabilelim diye mücadele ediyoruz’
24 İztuzu plajı caretta carettaların
30 Enflasyonda aylık düşüş sevindirmedi
32 ‘2015’te paralel bütçe güçlenecek’
38 El Kaide üyesinin ‘tuhaf’ ölümü
42 Çok şükür evim şahane...
44 ÜKD’den Bilim Emekçileri Kurultayı
45 'Bir şirket kursam...'
50 Bir aydından bir aydınlık gülümseyiş
52 Direnişin bitmeyen resmi
54 Şiirinde insanlığın ayak sesleri
56 Emperyalizmin ‘bahar’ı: Libya

Yazılarıyla

5 Aydemir Güler - Okul olmasa..
25 Kemal Okuyan - Artık yeter!
29 Alpaslan Savaş - Yatağan’da soL buluşması
39 Kemal Kadıoğlu -Tabii ki Hebdo’yuz
43 Şule Süzük Toker - Cinsiyetçi dil ve erkek aşkı
64 Nihat Behram - Hainliğin yeni örtüsü: ‘samimiyet’!