soL Dergi'de bu hafta: Solda cephe tartışmaları

Haftalık dergi soL'un yeni sayısı, geçtiğimiz günlerde, Türkiye solunun önde gelen isimlerinin buluştuğu ODTÜ Vişnelik toplantılarına vurguyla 'Solda cepheleşme tartışmaları' manşetiyle çıktı. Haftalık dergi soL, yarın meydanlarda pazar günü ise bayilerde olacak.

soL dergisi bu hafta solda cepheleşme tartışmalarını kapağına taşıdı. Türkiye solunun önde gelen isimlerinin buluştuğu ODTÜ Vişnelik toplantılarından, umut verici bir sonuç çıktı. Toplantıların sonucunda kamuoyuna yapılan açıklamada, önümüzdeki günlerde yapılacak yeni bir toplantı ile birlikte mücadelenin ilkeleri, işleyişi belirleneceği, ortak mücadele hareketinin isminin de açıklanacağı bildirildi. Solda cepheleşme süreciyle ilgili, Komünist Parti Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan’la konuştuk.

soL’da bu hafta bir de Alevi dosyası bulunuyor. Alevi mücadelesinin çeşitli boyutlarıyla ele alındığı dosyada şunlar yer alıyor:

PSAKD Genel Sekreteri Atilla Özdemir ile röportaj - Volkan Algan

Kimlik siyaseti Alevilere güç kaybettiriyor – Elif Örnek

Solun Alevilik hakkında tezi var mı? – Aydemir Güler

Dergâhlardan çıkarak laik eğitime yürünür mü? - Onur Seçkin

soL Kobane Başbakanı Enver Müslim ile görüştü. IŞİd’in yoğun saldırısına maruz kalan ve saldırıya direnişle karşılık veren Kobanê’deki son gelişmeleri, Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim’le konuştuk. Bir kısmı hafta içi soL Portal’da yayınlanan röportajın tamamı bu hafta soL dergisinde.

İlim Yayma Cemiyeti’nin bir yetiştirme yurduna yerleşmesinin ve orada barının çocuklarının mağdur edilmesinin hikâyesi de bu hafta soL’da. Skandalın bir ucu ise Erdoğan ailesinin hâkimiyetindeki TÜRGEV’e dayanıyor.

AKP iktidarı, Ekim ayında çıkaracağı yasada, karayolu taşeron işçilerinin durumunu da ele almayı planlıyor. Ancak sendikayla hükümet arasındaki pazarlıklar, işçilerin onbinlerce liralık alacaklarına el koyulmasını da içeriyor. Kadronun verilip verilmeyeceği belirsizken, kadro çıksa dahi bunun 4/c olması bekleniyor. Karayolu işçilerine oynan kirli oyunun ayrıntıları bu hafta soL’da.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses’le, AKP’nin “yeni” büyüme stratejisi üzerine konuştuk. Söz konusu tartışmanın yeni bir şeymiş gibi sunulmaya çalışıldığına dikkat çeken Gürses, “zamanında bol olan kaynağın, popülizm uğruna kullanıldığını” vurguladı.

Ali Beysülen bu Hafta Kobane saldırılarının arka planını yazdı. Beysülen IŞİD’in aniden başlayan büyük Kobanê saldırısında her şeyden önce, örgüte karşı mücadelede Kürt hareketini “yardım teklif eden” pozisyondan çıkarıp, “yardım isteyen” konumuna soktuğuna dikkat çekiyor.

İskoçya’daki bağımsızlık referandumu, Avrupa’daki diğer ayrılıkçı hareketleri akıllara getirdi. Bu hareketler Türkiye solunda da sempatiyle karşılanıyor, ancak aslında hepsinin zemininde milliyetçilik ve zenginliği paylaşmama arzusu var. Avrupa’daki ayrılıkçı hareketlerin arka planı bu hafta soL’da…

Aykırı Kumpanya’yı bu hafta İstanbul NHKM’de soL dergisi yararına sahneleyen Enver Aysever’le Aykırı Sorular’ın yayından kaldırılışını, Türkiye’nin durumunu ve daha birçok şeyi konuştuk. Bu kez biz sorduk, o cevapladı.

soL Spor’dan Cenk Alaçam ve Sarp Aykurt Ümit Milli Takım ve Tofaş’ın başantrenörü Erhan Toker ile konuştu. Türkiye basketbolunun geleceğini tartıştığımız röportaj bu hafta soL’da.

Köşe yazıları:

Aydemir Güler - Küme düşen Türkiye

Merdan Yanardağ - Tarihsel hesaplaşma ve devrimci cephe

Kemal Okuyan - Savaş hali

Alpaslan Savaş - Laf ebeliği

Kemal Kadıoğlu - Antinomyan

Şule Süzük Toker - Onlardan kurtul!

Nihat Behram - Halay çarpması