‘Sivil' Taraf’ın polis yazarı

Sivilleşme çağrısı yapan Taraf Gazetesi'nin yazarlarından olan Emrullah Uslu'nun terörle mücadele şubesinde görevli bir komiser olduğu ve kanunlara aykırı olduğu halde 8 yıldır ABD'de kaldığı ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Kendisini "darbe karşıtı ve sivilleşme yanlısı" olarak tanımlayan Taraf Gazetesi'nde "Emre Uslu" mahlasıyla yazan Emrullah Uslu'nun Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlı olan bir komiser olduğu ortaya çıktı. Uslu Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) karşı eleştirel yazılarıyla biliniyordu.

Soruşturma ortaya çıkardı
Son dönemde kamuoyuna Taraf Gazetesi tarafından servis edilen TSK'ya ait "gizli" ibareli belgeler nedeniyle harekete geçen askeri savcılık Emniyet Genel Müdürlüğü'ne Emrullah Uslu'yu sordu. Savcılığı bilgilendiren Emniyet ise Uslu'nun "Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlı bir komiser olduğunu, doktora için gittiği Utah'ta 8 yıldır "okyanus aşırı uçması sağlığına sakıncalıdır" raporlarıyla kalmaya devam ettiğini bildirdi.

1999 yılında Polis Akademisi'nden mezun olan Uslu, komiser yardımcısı olarak çeşitli birimlerde görev yaptı. Uslu, komiser rütbesine terfi ettikten sonra da Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nda görevlendirildi. Yabancı dil bilen Uslu, yüksek lisans için ABD'deki çeşitli üniversitelere burs başvurusu yaptı. Uslu"nun başvurusuna Utah'tan olumlu yanıt gelince Emniyet Genel Müdürlüğü de kendisine iki yıllığına yurtdışı için "Pasif görev" izni verdi.

Uslu, yüksek lisans amacıyla 2001 yılı ağustos ayında ABD'ye gitti. Burs süresi sonunda Türkiye'ye dönmeyen Uslu, 2003'ten bu yana sürekli rapor gönderdi. ABD'de çeşitli hastanelerden aldığı, "Okyanus ötesi uçuş yapması sakıncalıdır" raporlarını her üç ayda bir Türkiye'ye gönderen Uslu için herhangi bir işlem yapılmadı. Uslu, geçen yıl yayın hayatına başlayan Taraf Gazetesi'nde, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Önder Aytaç'la ortak imzalı yazılar yazmaya başladı.

Hatırlanacağı üzere kamuoyuna servis edilen "gizli" ibareli belgelerin Utah üzerinden yayınlandığı tespit edilmişti. Bu belgelerden en önemlisi kamuouyunda "Sarıkız" olarak bilinen askeri darbe planıydı. Utah'ın Fethullah Gülen cemaatinin merkezi olduğu, söz konusu sızdırma operasyonunun bu Fethullahçılar tarafından yapıldığı da gündeme gelmişti. Söz konusu iddialar Uslu'nun da Fethullahçı olduğu yönündeki kanıyı güçlendiriyor.

Yalanlamıştı
Konu hakkında Taraf Gazetesi açıklama yapmazken, Uslu'nun polis olduğuna yönelik basına yansıyan haberlerin ardından gazetenin polis akademisinde çalışmış Önder Aytaç adlı yazarıyla Uslu ortaklaşa bir cevap kaleme almışlardı. Açıklamalarında polisle olan ilişkilerinin sadece "akademik" olduğunu söyleyen ikili "yalancıların yalanları ortaya çıkar" demişti.

Hakkında "MİT'ten burs alıyor" iddiaları da ortaya atılan Uslu, 1999 yılında yayınladığı doktora tezi ile de gündem olmuştu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde hazırladığı doktora tezi ile Uslu "Mehmet Ağar'a yakın Emniyet kanadı, Mehmet Eymür'e yakın MİT kanadı, Veli Küçük'e yakın askeriye kanadı..."arasındaki ilişkileri analiz etmiş, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yaşadığını ve Türkiye'de ikamet ettiğini savunmuştu.

Gazete yazarlarından polis akademisinde görev almış olan Önder Aytaç ile ortak yazılar kaleme alan Uslu'nun ortaklıkları 2006 yılına dayanıyor. İkili ünlü spekülatör George Soros ile adı sıklıkla yanyana gelen TESEV'in 2006 yılında hazırladığı "Almanak-Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim" raporunu hazırlayanlar arasında da yer almıştı.