Sıra "ıslak imza makinesi" tartışmasında

Milliyet Gazetesi ilk sayfadan ıslak imza makinesini tanıttı. Zaman Gazetesi, internet sayfasından yanıt verdi. Islak imzadan sonra şimdi makinesi tartışılıyor.

Türkiye'nin günlerdir gündeminde olan "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesindeki ıslak imzanın, imza taklit eden makinelerle atılıp atılamayacağı tartışılmaya başlandı.

Milliyet Gazetesi'nin bugün ilk sayfasına taşıdığı "Islak imza atan makine Türkiye'de" başlıklı haberinde, CHP'nin Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'ın konuyla ilgili açıklamaları aktarıldı. Seyhan, fiyatı bin dolar ile 15 bin dolar arasında değişen robot kollu imza cihazlarından iki tanesinin Türkiye'ye satıldığını iddia etti.

Aynı haberde, ABD malı bu cihazların orijinali ile ayırt edilemeyecek şekilde imzalar atabildiği belirtildi. Haberde, "Grafologlar (yazıbilimciler) imza incelemesinde kullanılan mürekkep ve imzanın kuruma sürelerini de inceliyor, ancak çıkan bu son cihazlarla elin kalem üzerine yaymış olduğu kuvvet dahi hesaplanarak imza atılabiliyor. Sahteliği gözle ayırt edilmesi hemen hemen imkânsız olan bu imzalar için ‘plotter’ denilen robot kollar kullanılıyor" denildi.

Zaman Gazetesi yanıtta gecikmedi
Milliyet'in haberine gün içinde Zaman Gazetesi'nden yanıt geldi. Gazete, internet sayfasında yayınladığı haberinin başlığını "Islak imza makinesine çok sevindiler ama 'kara propagandacılar' yine üzülecek" olarak attı. Milliyet Gazetesi'ne "kara propagandacı" imasında bulunulan haberde, "'İrtica ile Mücadele Eylem planı' (AKP ve Gülen'i bitirme Planı)'na destek veren ve planda "Kara propaganda" yapılması için kullanılan medya uzantıları şimdi de "Islak İmza Makinesi"ne sarıldı. Ancak bu makine düşündükleri gibi değil" ifadelerine yer verildi.

Haberde, ıslak imza makinesinin kopya edilecek imzayı sadece yüzeysel bir şekilde taradığı ve kopyaladığı belirtilerek, bu yöntemin fotokopiden tek farkının imza aslının atıldığı kalemle yapılıyor olması olarak gösterildi.

Zaman Gazetesi'ndeki haberde bir imzanın gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde taklit edilmesi için hangi şartların yerine getirilmesi gerektiği ise uzun uzun anlatıldı:
"Siz imza atarken kullandığınız kağıda uyguladığınız basınçla selüloz yüzeyi bastırıyorsunuz. Yani mikro düzeyde kağıt üzerinde sadece sizin oluşturulabileceğiniz bir topografik harita oluşuyor. Yükselti eğrileri ile oluşturulmuş bu kağıt yüzeyin kopyası imkansız. Bunun kopyasının yapılabilmesi için kağıdın tomografi cihazlarıyla üç boyutlu olarak kopyasının çıkarılması ve sizin imza atma sürecindeki her mili salisede değişen kalem basıncınızın kağıda aynı kalem aracılığıyla uygulanması gerekiyor."

Türkiye, ıslak imzadan sonra uzun bir süre de, ıslak imza makinelerini tartışacağa benziyor.

(soL-Haber Merkezi)