Silktrek.com açıldı

Çin Uluslararası Radyosu bünyesindeki CRI-Online internet siteleri, Yön Radyo’yla işbirliği yaparak kurduğu Çin-Türkiye Kültür ve Turizm Portalı Silktrek.com’un Türkçe versiyonunu açtı.

Çin-Türkiye Kültür ve Turizm Portalı Silktrek.com’un Türkçe versiyonu açıldı. “Dijital çağda Yeni İpek Yolu” başlığıyla kurulan portalın açılışını Türkiye’yi ziyaret eden Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Üyesi Li Changchun’un nezaretinde Çin Uluslararası Radyosu ve Yön Radyo yöneticileri yaptı.

İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde yapılan açılış törenine katılım yoğun oldu. Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kılınç, açılışta yaptığı konuşmşada ''Tarihin birikimini internet hızıyla buluşturarak, Çin'i Türkiye'ye, Türkiye'yi de Çin'e taşıyacağız" dedi.

İpek Yolu'nun, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmanın ötesinde, 2 bin yıldan bu yana bölgede yaşayan kültürlerin ve toplumların izlerini taşıdığını, tarihsel ve kültürel bir zenginlik sunduğunu söyleyen Kılınç, ''21. yüzyılın insanları olarak bizler de kendimizi bilişim çağında yeni İpek Yolu'nu oluşturmakla yükümlü hissediyoruz. Silktrek.com'un çıkış noktasını da bu tarihsel misyon oluşturuyor'' diye konuştu.

Yön Radyo ile Çin Uluslararası Radyosunun (CRI) yıllar önce tanıştığını belirten Kılınç, Çin'den haberler aktardıkça Türkiye'de Çin'e olan ekonomik ve kültürel ilginin arttığını gördüklerini dile getirdi.

Portalın ön anlaşmasını 6 ay önce İstanbul'da imzaladıklarını aktaran Kılınç, portal ile iki ülkenin tarihinin, doğasının ve kültürünün dijital ortamda tekrar buluşacağını, Çin ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak isteyenler için bilgi kaynağı olacağını ve Türkiye'de elektronik ortamda sesli olarak Çince öğrenme olanağı sunacağını söyledi.

İstanbul'da bugün atılan adımın ikincisinin Pekin'de atılacağını ve böylece portalın Çince versiyonunun gerçekleştirileceğini belirten Kılınç, ''Tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu gibi biz de dijital ortamda kültürel kervansaraylar inşa edeceğiz. Tarihin birikimini internet hızıyla buluşturarak, Çin'i Türkiye'ye, Türkiye'yi de Çin'e taşıyacağız'' dedi.

CRI Başkan Yardımcısı Wang Yunpeng de portalın hizmete girmesinin iki ülke basın kuruluşları arasındaki işbirliğinin kayda değer bir meyvesi olduğunu söyledi. Yunpeng, Türkçe ve Çince olmak üzere iki farklı versiyonda tasarlanan portalın, Tükiye ve Çin'in geleneksel kültürlerini ve turizm kaynaklarını tanıtarak, iki ülke arasındaki dostluğu, iletişimi ve işbirliğini pekiştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Konuşmaların ardından portalın tanıtım filmi gösterildi.
(soL - Haber Merkezi)