Sema Hastanesi'ne ve Zaman'a tepki

Müzisyen Burhan Şeşen'in oğlu Serhan Şeşen'in, Özel Sema Hastanesi'nde yapılan yanlış teşhis ve tedavi yüzünden beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından, aydınlar, basındaki "Özel Sema Hastanesi yanlılığı"na ve yaşanan sağlık skandalına tepki gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) Grup Gündoğarken'in solisti, besteci ve söz yazarı Burhan Şeşen'in oğlu Serhan Şeşen'in yüksek ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle gittiği Özel Sema Hastanesi'nde, yanlış teşhis ve tedavi sonucu beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından, hastanenin Zaman gazetesi yoluyla kendisini aklama çabasına girmesine, sanatçı ve aydınlar tepki gösterdi.

Serhan Şeşen'in amcası Gökhan Şeşen, soL'a yaptığı açıklamada, Özel Sema Hastanesi'nin kendilerine Serhan Şeşen'in durumu hakkında yanlış bilgi verdiğini ve gereken müdahalenin ancak beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra yapıldığını söyledi. Şeşen, omurilikten su almadan önce tomografi çekilmesi gerekirken, bu işlemin iş işten geçtikten sonra, panikle yapıldığını tahmin ettiğini belirtirken, Özel Sema Hastanesi'ndeki enfeksiyon uzmanı doktora kendisine başka bir iş bulmasını önerdi. Şeşen, konuyla ilgili gerekli hukuki işlemlerin başlatılacağını, sonuç ne olursa olsun adaletin yerine gelmesini istediklerini açıkladı.

"Hiçbir şey yapmamış olmamak için bu ameliyatı yaptık"
Şu an Alman Hastanesi'nde yatmakta olan Serhan Şeşen'in ailesi, sevenleri, aydın ve sanatçı dostları bekleyişlerini sürdürüyorlar. Bütün bu süreçte Serhan Şeşen'in yanında olan müzisyen dostları, Özel Sema Hastanesi'nin ihmalkarlığını ve Şeşen'in beyin ölümüne nasıl sebep olunduğunu soL'a anlattılar.

Ameliyattan sonra, Serhan Şeşen'in ailesiyle birlikte ameliyatı gerçekleştiren doktorla görüşen müzisyen Gülcan Altan, Özel Sema Hastanesi'ndeki ameliyattan on dakika sonra, doktorun "Hiçbir şey yapmamış olmamak için bu ameliyatı yaptık" dediğini açıkladı. Müzisyen Murat Güner, Özel Sema Hastanesi'nin arkasındaki güçlerin, yapacakları başka bir şey olmadığı için Şeşenlere saldırmayı tercih ettiğini vurguladı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Türkiye'deki dinci gericiliğin topluma sağlık, eğitim ve gıda alanında egemen olduğuna ve bu alanlarda yaşanan rezilliklerin halkın gözüne baka baka gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Müzisyen Vedat Sakman, Serhan Şeşen'in yaşadığı sağlık skandalını gündemde tutarak, olaya sebep olanlarla mücadele edeceklerini söyledi.

Gökhan Şeşen
"Serhan'ın durumu nasıl?" diye sorduğumuzda, Sema Hastanesi tarafından, bize "her şey yolunda gidiyor" denildi. Enfeksiyon uzmanı hekimle görüştüğümde bana tomografiye gerek yok dedi. Bunu söyledikten bir buçuk saat sonra Serhan ameliyata alındı. Büyük ihtimalle panik halinde ameliyata alındı. Tam da bu sırada tomografisi çekildi. Bu doktor hekimlik yapamıyorsa gitsin başka iş yapsın.

Türkiye'de önem verilmesi gereken en önemli üç şey sağlık, eğitim ve sanat bence. Ne yazık ki Türkiye'de Serhan'ın başına gelen gibi binlerce vaka meydana geliyor. Bu vakaların üzerine neden gidilmiyor, nasıl sonuçsuz kalıyor anlamak mümkün değil. Ben vatandaş olarak, Özel Sema Hastanesi'nin kapısına kilit vurulup sonrasında konuyla ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Soruşturmanın ardından ya hastane suçlu bulunup yaptırım uygulanacak, ya da bizler ailesi olarak cezalandırılacağız, ama adalet yerini bulmuş olacak. Benim amacım hastane kapattırmak asla değil, benim bir hastaneyi, okulu ya da bir tiyatroyu kapattırmak aklımın ucundan geçmez, ama hastanın kurtulması için şansı yoksa ve durumu hakkında bilgi alınamıyorsa, burada bir sorun var demektir.

Emin İgüs \\ Müzisyen

Burhan ve Gökhan Şeşen ile olayın başından beri birlikteyim. Bir hayatın üzerinden nasıl "şov" yapılır anlamış değilim. Şeşenler, bu haberleri yapan insanların sandığı gibi kişiler değiller. Şeşenlerin çocuklarıyla gündeme geldikleri söylentisi insanlık dışı bir yaklaşım.

Burada yaşananlar ve doktorlardan edindiğimiz izlenimler, tedavi sürecinde izlenen yolun hatalı olduğunu gösteriyor. Hatalı tedavinin yanı sıra, hastanenin aileye karşı tavrı da çok kötü... Özel Sema Hastanesi "mağdurların yanındayız" açıklaması yapsa, belki bizler de farklı düşüneceğiz. Ama, Özel Sema Hastanesi Başhekimi'nin yaptığı açıklama daha da vahim. Görüntü, Başhekim'in basına yaptığı açıklamayla örtüşüyor. "Sadece bir hasta, çok mu önemli" diye düşünüldü.

Murat Güner \\ Müzisyen
Serhan Şeşen'in başından geçen olay, inkar edilemeyecek ve önümüzdeki süreçte mahkemeye intikal edecek bir dizi ihmal ve yanlış içeriyor. Aksini kanıtlayamayacaklarken, Özel Sema Hastanesi, Serhan'ın ailesinin açıklamalarının yanlış olduğunu söylüyor. Özel Sema Hastanesi ve "arkasındaki güçler" yapacakları bir şey olmadığı için saldırmayı tercih ediyorlar. Bu tutumla sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Orhan Aydın \\ Tiyatro sanatçısı
Dinci gericilik Türkiye'de üç alanı yoğun bir biçimde kuşatmış durumda. Sağlık, eğitim ve gıda... Bu üç alanın üçünde de, rezillikler, 21. yüzyıl Türkiyesi'nde halkın gözlerinin içine baka baka yaşanıyor.

Halkın sağlığı şeriat güçlerinin kirli ellerine teslim edilmiş durumda. İşinin ehli olmayan doktor, onun koyduğu tanı ve sonuç, bugün bizim içimizi kanatıyor, ama bilmemiz gereken şu ki, halk olarak bir an önce bunlardan kurtulmamız gerek.

Vedat Sakman \\ Müzisyen

Diğer hekimler Serhan'ın durumunu gördüklerinde, "Türkiye'de sağlık sistemi gerçekten çökmüş" diyorlar. Serhan Şeşen, Türkiye'deki sağlık vakalarının görünen kısmı sadece. Bizim yapmamız gereken, bu olayı, bugünden sonra da diri tutup Serhan'ın maruz kaldığı duruma karşı mücadele etmek. Özel Sema Hastanesi'nde başka sorunlar yaşayanların bizle temasa geçtiğini öğrendik. Bence bu sürece, hastanelerde yaşanan sağlık vakalarından rahatsızlık duyan hekimleri ve aydınları da dahil etmek lazım. Sorun kapitalizmin sorunu. Sorunun arkasındaki büyük resmi görmek gerekiyor.

Hekim, hastane ve Sağlık Bakanlığı sorumlu tutulacak

Serhan Şeşen'in yaşam mücadelesinde bekleyiş sürerken, Şeşen ailesi mağduriyetlerini ve hak taleplerini hukuki sürece taşıyacaklar. Ailenin hekime, hastaneye ve Sağlık Bakanlığı'na ceza ve tazminat davası açma hakkı bulunuyor. Aile, Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odası'na, Özel Sema Hastanesi'ndeki operasyonu gerçekleştiren hekim için soruşturma başvurusu da yapabilecek.

Serhan Şeşen'in şu an bulunduğu Alman Hastanesi, hastanın durumuyla ilgili henüz bir bilgi vermedi. Hastanenin Basın Sorumlusu Bülent Bircik, Özel Sema Hastanesi konusunda açıklama yapmaktan kaçındıklarını, sadece kendilerine getirilen hastanın tedavisiyle ilgilenebileceklerini ifade etti.