Sahte belgelerden haber üretiyorlar

CNN Türk, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ile FARC gerillaları arasındaki ilişkinin kanıtı sayılan ve Wikileaks kayıtlarında uydurma olduğu ortaya çıkan Reyes belgelerini aylar sonra yeniden gündeme getirdi.

2008 yılında FARC komutanlarından Raul Reyes, FARC'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasının planlamasını yapmak üzere uluslararası bir heyetle görüşmek üzere Ekvador'a geçtiği sırada CIA tarafından yeri tespit edilmiş ve bir ABD-Kolombiya ortak operasyonuyla onlarca kişiyle birlikte öldürülmüştü.

Ekvador topraklarında düzenlenen bu operasyon, Kolombiya'yı Ekvador ve Venezuela'yla savaşın eşiğine getirmişti. Kolombiya bu saldırıda Reyes'in bilgisayarına el koymuş, bir süre sonra bu bilgisayardan çıktığını iddia ettiği birtakım belgelerle Venezuela'nın FARC'a yardım ettiğini öne sürmüştü.

Interpol dahi incelemeleri sonucunda bilgisayarda oynama yapılmadığına dair rapor vermeyi reddetmiş, Kolombiya da uluslararası kamuoyunun söz konusu bilgisayarı tarafsız bir heyete inceletme çağrılarına kulak vermemişti. Zaten belgeler de bir süre haber olmuş, sonradan kimse tarafından ciddiye alınmamıştı.

FARC'tan Chavez'e "ahlaksız teklif" başlığıyla verdiği haberde CNN Türk, bu sahte belgelere dayanarak ağır iddialarda bulunan bir habere yer verdi. FARC’ın Venezuela’yı üs edindiğini iddia eden CNN Türk, örgütün Chavez'e, "Gerekirse ülke içinde muhaliflere de suikast düzenleriz" dediğini öne sürdü.

CNN Türk, “Güney Amerika'nın en göz önünde olan lideri, kapitalistlerin azılı düşmanı” olarak tanımladığı Venezuela lideri Hugo Chavez'in, “Amerika'nın bölgedeki piyonu olarak gördüğü Kolombiya” ile arasının hoş olmadığını vurgulayarak, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile sıkı ilişkiler geliştirdiğini iddia etti.

İddiaların Venezuela hükümeti tarafından yalanlandığı ve "karalama kampanyası" olarak yorumlandığını belirten CNN Türk, Chavez'in FARC liderleriyle birkaç kez buluştuğu, gruba silah temini için 300 milyon dolarlık bir fon teklif ettiği, FARC'ın Venezuela'nın Kolombiya'ya sınır bölgelerinde barınması için güvence verdiğine dair iddiaları haberine taşıdı.

FARC’ın, Venezuela liderinin muhaliflerine suikast düzenleme ve Venezuela istihbaratını "Şehir merkezlerinde terör eylemleri ve hedefe yönelik saldırılar" konusunda eğitme vaatlerinde bulunduğunu da iddia eden CNN Türk, ancak bu tekliflerin kabul edildiğine dair bir kanıt olmadığını da vurguladı.

Haberde, FARC’ın, benzer bir ilişkiyi, Kolombiya'nın bir diğer komşusu olan Ekvador ile de kurmaya çalıştığı, hatta Ekvador lideri Rafael Correa'nın seçim kampanyasına 100 bin dolar katkıda bulunduğu da iddia edildi.

CNN Türk, FARC önderlerinden olduğu söylenen ve gazeteci Joaquín Pérez Becerra’nın, Venezuela’ya giriş yaptığı Karakas havalimanında tutuklanması ve Kolombiya’ya iade edilmesi olayını da “Buna karşılık Chavez, örgüte kızdığı zaman köprüleri atmaktan da çekinmemiş. Yeri geldiğinde, FARC komutanlarını Kolombiya'ya iade bile etmiş” diyerek açıklamayı seçti.

Konuyla ilgili Bizim Amerika’da çıkan haber için tıklayınız.

CNN Türk, haberini Londra Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün yayımladığı 240 sayfalık “FARC Belgeleri: Venezuela, Ekvador ve Raul Reyes’in Gizli Arşivi” adlı çalışmaya dayandırarak hazırladı. 2008'de FARC lideri Raul Reyes'i öldürüldüğü operasyonda ele geçen 8 bin 382 belgeye dayanan bu aylar önce dış basında gündeme gelmiş, pek çok gazete tarafından ayrıntıları haberleştirilmişti.

soL’un Reyes belgeleri ile ilgili haberi için tıklayınız.

CNN Türk’ün belgenin gündeme getirilmesinin üzerinden bir hayli zaman geçtikten sonra hazırladığı bu haberde, geç kalınmışlığın yanı sıra bir nokta daha dikkat çekiyor. Söz konusu "Reyes belgeleri"nin sahte olduğuna dair ifadeler Wikileaks belgelerinde yer almıştı. Belgeler göre, ABD elçisi, Kolombiya'nın belgelerin yayınlanmasını dikkatle planladığını ve hükümet yararına şekil verdiğini söylemişti.

(soL - Haber Merkezi)