Şahin Alpay, Fuller'ı oku oku doyamadı

CIA ajanı Fuller’ın geçtiğimiz günlerde yayımlanan kitabında “Ilımlı İslam”a önemli görev biçmesi Zaman yazarı Şahin Alpay’ı heyecanlandırdı. Alpay, Batı’nın Fuller’ın önerilerini dikkate almasını istedi.

Zaman yazarı Şahin Alpay, CIA Eski Ortadoğu Masa Şefi Graham Fuller’ın son kitabı “İslamsız Dünya”dan çok etkilendi. Dünkü yazısı ile birlikte toplam üç köşe yazısını bu kitaba ayıran ve her yazısında kitaba duyduğu hayranlığı ifade etmeyi ihmal etmeyen Alpay’ın yazıları neredeyse tamamen Fuller’ı kitabından yapılan alıntılardan oluşuyor.

“Fuller’ın başyapıtı”
18 Kasım’da yazdığı “Terörün kaynağı nedir, nasıl son bulur?” başlıklı yazıda Fuller’ın “İslamsız Dünya” adlı kitabını bir başyapıt olarak niteleyen Alpay, “iyi bir okuru olarak, ‘İslamsız Dünya’ adlı kitabın Fuller'ın başyapıtı olduğunu söyleyebilirim” dedi. Kitabın “Neo-con”ların siyasi yönelimine karşı bir eleştiri/polemik olarak yazıldığını anladığı görülen Alpay, bu eleştirinin asıl amacının ise ABD’nin hakimiyetini sürdürmek olduğunu gözardı ederek kitaba övgüler düzüyor.

İşine geleni anlamış
Fuller’ın, İslam’ın kaynaklarının büyük oranda diğer dinlerde ve o coğrafyanın kültüründe yer aldığı gibi tespitlerine, daha maddesel bil tarih okuması yapıyor olmasına hiç değinmeyen Alpay’ın, Fuller’ın tezlerini tamamen sahiplendiği görülüyor. Kitaptan birebir aktarmalar yapan Alpay’ın yazılarında Fuller’ın cümleleri ile Alpay’ın cümlelerinin zaman zaman birbirine karışması dikkat çekiyor.

Asıl konuyu da anlamış
Amerika’nın yaşanan sorunları çözebilmesi için Ilımlı İslam’ın inisiyatif alması gerektiğini savunan Fuller’ın bu önerisinin Alpay tarafından da sahiplenildiği görülüyor. Alpay son yazısında “Terör uygulayan İslamcı radikalleri gerek fiziki gerekse entelektüel olarak silahsızlandırmayı başarabilecekler büyük olasılıkla ılımlı İslamcılar olabilir” dedi. Fuller’ın Gülen Hareketi başta olmak üzere Ilımlı İslam’a böyle önemli bir rol biçmesi üzerine henüz çok fazla söz söylemeyen Alpay’ın bu konuda başka yazılar da yazması bekleniyor.

(soL - Haber Merkezi)