Sabah'ta sendika üyelerine gözdağı

TGS Yönetim Kurulu, Sabah ve ATV'de biri işyeri temsilcisi olan iki kişinin işten çıkarılmasını kınadı.

soL (HABER MERKEZİ) Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sürdüğü Turkuvaz (Çalık) Grubu işyerlerinde çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Esra Çelik ile işyeri temsilcisi Nuh Köklü'nün iş akitleri feshedildi.

TGS Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, "Turkuvaz yönetiminin, çalışanları sendikadan istifa ettirmek için uyguladığı baskı ve tehditlerin somut kanıtlarından biri olan bu işten çıkarmalar, aynı zamanda işverenin çalışanlarına bakış açısının ne kadar art niyetli olduğunu göstermektedir'' denildi.

Açıklamada, TGS'nin, üyelerinin yasal haklarını korumak amacıyla açacakları işe iade ve sendikal tazminat davasının takipçisi olacağı ifade edildi. İşveren temsilcilerinin sendikadan istifa baskılarıyla ilgili olarak yapılmış suç duyurularının da savcılıkta soruşturma aşamasında olduğu vurgulandı.

Sendikal mücadelede kararlıyız
TGS'nin meşru ve yasal zeminden ayrılmadan Sabah ve ATV'deki sendikal mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduğu kaydedilen açıklamada, bu mücadelenin, Turkuvaz bünyesinde çalışan basın emekçilerinin iş güvencesi, ücret zammı, ikramiye, sosyal yardım, kıdem ve ihbar tazminatı, haftalık 5 gün çalışma, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi gibi birçok sendikal hakkın elde edilmesi ve toplusözleşmeyle koruma altına alınması amacıyla sürdürüldüğü söylendi.

''İşverenin şantaj olarak ortaya attığı vaatlerin geçici ve aldatmaca olduğunun farkında olan Turkuvaz çalışanları, sendikal örgütlülük ve toplusözleşme ile desteklenmeyen sözlerin yerine getirilmesinin hiçbir garantisi bulunmadığının da bilincindedir. Turkuvaz işvereninin mecburiyet karşısında attığı bazı adımlar ise yine işyerindeki sendikal hareketlilik sayesindedir. İşverenin, sendika üyeleri üzerindeki baskısı da bu korkudan kaynaklanmaktadır'' denilen açıklamada, Turkuvaz işyerlerinde işletme düzeyinde devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, işverenin olumsuz tutumu nedeniyle uyuşmazlıkla sonuçlandığı belirtilerek, arabulucu aşamasında da anlaşma olanağı bulunmadığı kaydedildi.

"Toplusözleşme masasına oturmazlarsa, grev kaçınılmaz"
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Önümüzdeki süreçte, arabulucu raporunun sendikamıza ulaşmasını takiben Turkuvaz işyerlerinde grev kararı alınacak ve işyerlerinin kapısına asılmak suretiyle ilan edilecektir. Bu aşamada, işverenin sendikal haklara saygı duymaktan uzak tutumu nedeniyle Sabah gazete ve dergileri ile ATV işyerlerindeki toplu iş sözleşmesi sürecinin grev uygulamasıyla sonuçlanması kaçınılmaz görünmektedir. TGS olarak, Turkuvaz işverenini, çalışanların emeğine ve sendikal haklarına saygı göstermeye ve toplusözleşme masasına oturmaya bir kez daha davet ediyoruz. Turkuvaz çalışanlarının onurlu sendikal mücadelesi, tüm basın emekçilerinin dayanışmasıyla daha da güçlenecektir.''