Sabah gazetesinden ‘cinler'le ilgili 'dev haber'!

Siirt’te bir ailenin evinin cinler tarafından yakıldığı şeklindeki akıl dışı haberlere Sabah gazetesinden fotoğraf galerili bir haberle destek geldi.

Son günlerde medyaya yansıyan akıl dışı cin haberlerine Sabah gazetesinden aynı şekilde destek geldi.

Siirt’te bir ailenin evinin 300 kere yandığı ve olayın failinin “cinler olduğunu” ileri sürdüğü, Siirt müftüsünün de durumu onayladığını içeren haberler geçtiğimiz günlerde basına yansıdı.

Obama'ya"I like You" diyen Siirt Valisinin de onay verdiği “evi cinler yaktı” haberlerine son destek Sabah gazetesinden geldi.

Gazetenin internet sitesinde bugün yer alan bir foto-galerili haberde, “Cinler nasıl bir görünüme sahiptirler” sorusuna “yanıt” verilirken, “cinlere” ilişkin oldukça “detaylı” bilgiler verildi. Gazete akıl dışı bir habere aynı akıl dışılıkla nasıl destek sunulabileceğini ortaya koyarken, yaşanan durum AKP Türkiyesi’nde medyanın geldiği duruma da bir örnek oldu.

Yanmanın nedeni nedir?
Konuyu blogunda değerlendiren Yard. Doç. Dr. Kaan Öztürk, "Yangın çıkaran cinler!" başlıklı yazısında olayın olası bilimsel yönlerine dikkat çekti. Öztürk yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yanma olayının sebebi nedir bilmiyorum, ama özel fiziksel ve kimyasal şartların yarattığı garip ve ilginç bir olay olduğundan eminim. Bu olaya cinlerin (veya elflerin, veya vampirlerin, veya ejderhaların) sebep olmadığını da biliyorum. Nasıl bu kadar emin olabiliyorum? Çünkü şimdiye kadar cinler-periler-tanrılar-ruhlar ile eğri büğrü açıklanmaya çalışılan ne varsa, hepsi doğal mekanizmalarla açıklandı. Buna karşılık mistik açıklamaların hiç birisi başarılı olmadı. Şimdiye kadar cinlerin varolduğunu düşündürecek hiç bir şey görülmedi. Bu olayın sebebi çözüldüğünde, cinlerden perilerden çok daha büyüleyici bir açıklaması olacağından da eminim. Ama ne yazık ki çoğu insan renksiz, bayat, üstelik yanlış bir efsaneyi, gerçeğin ilginçliğine tercih ediyor.

'Spontaneous ignition' ile arama yaptığınızda, kendi kendine çıkan yangınlardan bahseden belgeler bulabiliyorsunuz. Bu belgelerde cinler periler yerine, doğal kimya süreçlerine dayalı açıklamalar okuyabiliyorsunuz. Adamlar bu olayı bir yangın riski olarak belirlemiş, gerekli tedbirleri mevzuata koydurmuş. Sözgelişi, kurutulduktan sonra soğumadan katlanıp istiflenen çamaşırların tutuşma riskini artırdıkları için, çamaşırhanelerde poliüretan sandıklar kullanılması yasaklanmış."

İşte Sabah'tan bazı inciler
Yüzden fazla görselin bulunduğu haberde akıl dışı yüzlerce örnek sıralanıyor:

(soL - Haber Merkezi)