Polisin 'internet sansürcüsü' olmasına tepki

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde "IP Takip Merkezi" kurulması yönündeki çalışmalara tepki gösterdi.

Kalyoncu, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının ortak çalışması sonucunda, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak "IP Takip Merkezi" ile zararlı olduğu öne sürülen yayın barındıran sitelere hızlıca müdahalenin amaçlandığını belirterek, böylece Takip Merkezine, yargı kararına gerek kalmaksızın önce sitenin yayınını durdurma, ardından yargı kararı çıkarma yetkisi verilmesi planlandığını söyledi.

Projenin hayata geçmesi durumunda polisin yargı alanına müdahalesine yol açılarak, haberleşme ve düşünce özgürlüğüne darbe vurulmuş olacağını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti:

"Anayasa'nın 2. Maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'ni Hukuk Devleti olarak tanımlamış, 22. Maddesi ise 'Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz' hükmünü getirmiştir.

Haberleşme hürriyeti Anayasa ile teminat altına alınmışken, internet sitelerinin yayın izninin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmesi ile Anayasal düzenlemeler ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edilmesinin yanında, suç trafiğinin genelleştirilmesine ve keyfi uygulamalara zemin hazırlanacaktır. Uygulama ile suçu sabitlenmeyen bir çok kişi ve kurumun cezalandırılması ve mağdur edilmesi söz konusu olacaktır.

Tüm baskıcı rejimler güvenlik veya bunun gibi masum görünen nedenlere dayanarak özgürlüklerin kısıtlanmasıyla başlamıştır. Çağın en önemli iletişim mecralarından internetin başına polisi getirmek, demokrasimiz için sadece kaygılara yol açmaktadır."

Kalyoncu, haberleşme özgürlüğüne darbe vuracağı ve sübjektif uygulamalara zemin hazırlayacağı gerekçesiyle çalışmanın gündemden kaldırılmasını istedi.