Paris'te saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisinin geçmişi

Bugün Fransa'da binası silahlı kişilerce basılan mizah dergisinin tarihi 1969'a kadar uzanıyor. Dergi, bütün dinlerle uğraşmasıyla tanınıyor.

Dış Haberler

Fransa'nın başkenti Paris'te, mizah dergisi Charlie Hedbo'nun binası silahlı kişiler tarafından basıldı, ilk belirlemelere göre 11 kişi hayatını kaybetti.

1969 yılında kurulan Charlie Hebdo, hiciv tarzına aldığı tepkiler ve bu tepkilere verdiği, kendisine dayatılan politik doğruculuk ve "dini hassasiyetlere saygı" çerçevesini ters yüz eden cevaplarla tanınıyordu. 2011 Kasım ayında da derginin Paris'teki ofisine bombalı bir saldırı düzenlenmişti. Charlie Hebdo ekibi bu saldırıdan sonra yayınladıkları sayının "sözde editörlüğü"ne İslam peygamberi Muhammet'i getirmiş, derginin adını da "Charia (şeriat) Hebdo" olarak değiştirmişti. Derginin bu sayısında yer alan Muhammet karikatürü, okurları "gülmekten ölmezlerse 100 kırbaçla cezalandırmak"la tehdit ediyordu.

 

 

 
 

Petrol bombasının Paris'teki ofisi mahvetmesine, internet sitelerinin hack'lenmesine ve ölüm tehditleri almalarına rağmen Charlie Hebdo çalışanları yayın çizgilerinde değişiklik yapmadı. Saldırıdan 6 gün sonra yayınladıkları kapak, yayın çizgilerini ve içinde bulundukları durumu nasıl değerlendirdiklerini ortaya koyuyordu. Derginin erkek çizerlerinden birinin, alev almış bir bombanın önünde sakallı bir Müslüman erkeği tutkulu bir biçimde öpüşünü resmeden kapakta, "L'Amour plus fot que la haine" (Aşk nefretten daha güçlüdür) yazıyordu.

Bundan sonraki yıl boyunca dergi Muhammet'in birçok karikatürünü daha yayınladı. İçlerinde Muhammet'in çıplak olduğu ya da bir Ortodoks Yahudi tarafından itilen bir tekerlekli sandalye oturduğu çizimler de vardı. 

Ertesi sene, çıplak Muhammet karikatürleri nedeniyle, Fransa yönetimi 20 ülkedeki büyükelçiliklerini kapatmak zorunda kaldı.

Tartışmalar üzerine dergi editörü Stephane Charbonnier, "Herkesin her hafta karikatürünü çiziyoruz, ancak bunu peygambere yaptığımız zaman, adına provokasyon diyorlar" demişti.