Özgür basınmış!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a göre 38 gazeteci ve yazarın tutuklu bulunduğu Türkiye, basın özgürlüğü açısından ileri demokrasi ülkeleri ile yarışacak seviyeye gelmiş durumda!

Basından sansürün kaldırılışının yıl dönümü nedeniyle, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’e mesaj gönderen Bülent Arınç, Türkiye’deki basın özgürlüğünü övdü. Arınç mesajında, ''Memnuniyetle müşahede etmekteyiz ki, artık basın özgürlüğü açısından ileri demokrasi ülkeleriyle yarışacak seviyeye gelmiş bulunmaktayız'' dedi. Türkiye’deki tablo dikkate alındığında, Arınç’ın açıklaması ileri demokrasi için en az 38 gazeteci ve yazarın tutuklu olması gerektiğini gösteriyor!

Sansürün kaldırılışının 102.yıldönümünde , ‘Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’ (TGDP) sözcüsü Necati Abay tarafından yapılan açıklamada, 38 gazeteci ve yazarın tutuklu olduğu belirtilerek, sansürün bir devlet politikası olarak sürekli yürürlükte olduğu vurgulandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise mesajında fikir hürriyeti, halkın haber alma hakkı ve objektif yayıncılığa değinerek, hükümete pay çıkarmayı ihmal etmedi. Arınç’a göre, gelinen noktada, basın mensuplarının yıllar süren meşakkatli çabalarının yanında, son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ve açık toplumu hedefleyen hükümet anlayışının da büyük payı var.

Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve 301. madde ile sansürcü zihniyet sürdürülürken, Bülent Arınç’a birkaç hatırlatma yapmakta fayda var.

Arınç’ın gözden kaçır(ama)dıkları
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) saptamasına göre halen, aralarında Atılım gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Çiçek, Özgür Radyo genel yayın koordinatörü Füsun Erdoğan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Şırnak muhabiri Behdin Tunç, Aram Yayınları sahibi Bedri Adanır, Odak dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü Erol Zavar, Yürüyüş dergisi sahibi ve yazı işleri müdürü Metin Bulut’un da bulunduğu 9’u yazı işleri müdürü 38 gazeteci ve yazar tutuklu bulunuyor.

Basına yönelik sansürcü zihniyet, internet ortamına da uzanmış durumda. İnternet sansürüne karşı bir araya gelen 30’dan fazla kurum, “site engellemelerinin yasak değil aleni sansür olduğu”nu vurguluyor. Başbakan Tayyip Erdoğan Haziran ayında internet haber sitelerinin temsilcileri ile yaptığı demokratik açılım toplantısında, internette kendisi ile ilgili okur yorumlarına ateş püskürerek, haber sitelerini yardım ve yataklıkla suçlamış, oto sansür önermişti.

Öte yandan, İHD (İnsan Hakları Derneği) ve Türkiye İnsan hakları Vakfı (TİHV) tarafından hazırlanan 2009 yılına ait raporda şu ifadeler yer alıyor: “ Tespitlerimize göre 2009 yılı içerisinde düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında 569 kişi ceza almış, 36 gazeteci tutuklu yargılanmaya devam etmiş, 44 kez gazete, dergi ve televizyon yayınları durdurulmuş, 23 etkinlik yasaklanmış, çok sayıda kitap toplatılmış ve TİB verilerine göre 11 Mayıs 2009’a kadar 2601 web sitesi kapatılmış, 167 web sitesine erişim engeli getirilmiştir."

(soL – Haber Merkezi)