Özdemir İnce: 'Bana tahammül edilmeyeceğini biliyordum'

Hürriyet gazetesi, Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Tufan Türenç ve Cüneyt Ülsever'in ardından Özdemir İnce'nin de işine son verdi. Konu ile ilgili soL'a konuşan İnce, gazetenin muhtemelen politik baskılar sonucu bu kararı verdiğini ve şaşırmadığını dile getirdi.

Hürriyet gazetesi, geçtiğimiz yıl Mart ayında yazılarını haftada bire düşürdüğü Özdemir İnce'nin işine son verdi. Geçtiğimiz gün "Son yazım" başlıklı yazı ile Hürriyet gazetesinden ayrıldığını okurlarına bildiren İnce, gazete yönetiminin politik baskılara dayanamadığı için bu kararı almış olduğunu düşündüğünü belirtti. Daha önce yazılarının haftada bire düşünüldüğünü hatırlatan İnce, gazete yönetiminin kararına şaşırmadığını ifade etti.

Kararın kendisine mektup ile iletildiğini belirten İnce, son yazısını karar kendine iletilmeden önce kaleme aldığını, kararın iletilmesinin ardından başlığını "Son yazım" olarak değiştirip yayınladığını, ancak uzun süredir çalıştığı gazeteye dönük bir eleştiri getirmek istemediği için sadece ayrıldığı bilgisini okurlarına iletmek istediğini söyledi.

"Bu Türkiye'de bana tahammül edilmeyeceğinin farkındaydım"
4+4+4 yasası ile ilgili yazdığı yazının etkili olduğunu ve sosyal medyada birçok insan tarafından paylaşıldığını görmekten mutluluk duyduğunu belirten İnce, Türkiye'nin içinde bulunduğu bu koşullarda kendisine tahammül edilmeyeceğinin zaten farkında olduğunu dile getirdi.

Yazıları haftada bire düşürüldüğünde, yazılarına yine de devam etmek istediğini belirten İnce, işine son verilmesini bir onur sorunu olarak görmediğini ve başka bir gazetede yazılarına devam edeceğini kaydetti.

"Bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?" sorumuza da yanıt veren İnce, başka gazetelerden teklifler geldiğini ve değerlendirdiğini belirtti. Hürriyet gazetesinin geçmişte farklı çizgide yazarlara izin verdiği için kendisi açısından tercih edilir olduğunu belirten İnce, kulüp haline gelmiş, fikirlerine müdahale eden bir gazetede yazmasının mümkün olmadığını belirtti.

"4+4+4 ile medrese zihniyetine dönülüyor"
soL okurlarına, 4+4+4 yasası ile ilgili yazısını tekrar okumalarını tavsiye eden İnce, Anayasa'nın 174. maddesinde ifade edilen Devrim Yasaları'nın, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinden daha önemli olduğunu ifade etti. "Laik okullarda tek boyutlu insan yetiştirilmez, 4+4+4 ile robot insanlar yetiştirilecek" diyen İnce, Tevhid-i Tedrisat ve laikliğin önemine dikkat çekti. 4+4+4 ile medrese zihniyetine dönüleceğini belirten İnce, solcuların Devrim Yasaları'nı, gerekçelerini tekrar tekrar okumaları gerektiğini kaydetti.

"İmamlar camiye"
4+4+4 ile ilgili "pedagoji" eksenli eleştirilerin çok yüzeysel olduğunu belirten İnce, laik düzenden klasik Arap toplumuna geçildiğini, politikanın dinin eline verildiğini belirtti. Askerler kışlasında kalsın dendiğini, imamların da camide kalmasını gerektiğini ifade eden İnce, ama camide kalması gereken imamların bakan, başbakan olduğunu, eğitim sistemini belirleyecek yasa bile çıkardığını söyledi.

"Geleceğe dip diri umutla bakıyorum"
75 yaşında olduğunu, 12 yaşından beri politikanın içerisinde olduğunu belirten İnce, asla umutsuz olmadığını, geleceğe dip diri bir umutla baktığını dile getirdi. Dünyayı ve ülkeyi soldan değerlendirmenin önemine dikkat çeken İnce, solcuların hiç utanacakları bir şeyin olmadığını belirtti. Solcuların Cumhuriyetçi olması gerektiğini belirten İnce, gençlerin direndiğini gördüğünü, bunun kendisini umutlandırdığını söyledi.


İnce'nin geçtiğimiz gün Hürriyet'te yayımlanan 'Son yazım' başlıklı veda yazısı:

1960'ların sonunda TRT televizyonunu kurarken, belgesel, kültür, eğitim-öğretim programlarımızla bir rönesans yaratabileceğimizi sanıyorduk, dahası buna inanıyorduk. Aradan geçen 50 yıl içinde, TRT'nin televizyonları ve bütün özel televizyonlar, elbette bir rönesans yarattılar, ama saldırgan bir cehaletin rönesansı oldu bu.

AKP'nin eğitim reformunu tartışacaklarmış televizyonlarda, imam hatip okullarından, liselerinden (İHO'lar) söz ediliyor ama hiçbir tartışma yöneticisi, bu okulların hayat sebebi olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan (TTK) söz etmiyor. CHP başta olmak üzere hiçbir parti TTK'dan söz etmiyor. Tanınmış bir profesörcü çıkıp, "İsterseniz TTK'yı tartışalım!" diye meydan okuyor. Gazetelerin yazarlarının, yazıcılarının, muhabirlerinin de TTK'dan haberleri yok. Kimileri "İHO'ların genel liselerden farkı yok, üstelik din dersi de okuyorlar!" diye iyimser masallar anlatıyorlar.

ADAMLARIN HAYRAN OLDUĞU ADAM
Türkiye öyle bir hale geldi ki Cumhuriyet'e, onun devrim yasalarına, kazanımlarına karşı olmak, aydın, demokrat, özgürlükçü ve daha liberal olmanın nişanesi oldu. 16 Mart 2012 tarihli gazeteler yazıyordu: Ekvator Cumhurbaşkanı, Arapların sözde baharlarından söz ederken, "Arap baharı sürecinde Türkiye bir model rolü oynayabilir. Buralarda işbirliği yapabiliriz. Ben eminim ki Arapların Atatürk gibi bir liderleri olsaydı bugün yaşadıkları sorunları yaşıyor olmayacaklardı" demiş. Bütün gazeteler, bütün televizyonlar Rafael Correa Delgado'nun bu cümlesini böbürlenerek anıyorlar. Vay be!!!!!!!!!!

Sadece Rafael Correa Delgado'nun değil, 1920'lerden itibaren bütün çağdaş, çağcıl ve adam gibi adam devlet adamlarının hayranlıkla sözünü ettiği Mustafa Kemal Atatürk ile sizlerin (onların) sadik bir hazla yerden yere vurduğu Devrim Yasaları ayrılmaz bir bütündür, aynı ve tek şeydir. "Atatürk" demek Tevhid-i Tedrisat Kanunu'dur. Devrim Yasaları'nın tamamıdır. Ama bizim cehalet rönesansının yoz ürünleri Anayasa'nın 174. maddesini açıp bu maddede yer alan Devrim Yasaları'nın neler olduğunu bir kez okumamışlardır. Anayasa'nın ilk dört maddesinin yanı sıra 174. maddesi de değiştirilemez, bu maddeye aykırı yasa çıkarılamaz! İktidarın 4+4+4 yasası Anayasa'nın 174. maddesine aykırıdır!

AĞIZLARININ PAYINI VEREMİYORLAR
İslamcı, karşı devrimci gazete ve televizyonların çalışanları kendiliklerinden Said-i Nursî ve Kürdî'nin, Fethullah hocalarının külliyatlarını okuyup hatmediyorlar ama (gerçekte ve sözde) cumhuriyetçi kesimin cumhuriyet tarihinden, devrimlerin tarihinden, devrim yasalarının gerekçelerinden haberleri bile yok. 2012'nin ölçüleriyle Devrimci Cumhuriyet'i hallaç pamuğu gibi atanlar karşısında bunlar apışıp kalıyorlar, gıkları çıkmıyor. "Kardeş beri bak hele, sen Atatürk cumhuriyetinin 1921 Anayasası'nın kuvvetler birliği rejimini eleştiriyorsun, ama AKP hükümetinin anayasa dışı kuvvetler birliği rejiminin uygulamalarını savunuyorsun!" diye çıkışıp ağızlarının payını veremiyorlar.

ASKER KIŞLAYA İMAM CAMİYE
Cumhuriyetçi olduğunu iddia ve kabul eden bir gazeteyi ya da televizyonu yönetsem, geçmişte yaptığım gibi, Atatürk Araştırma Merkezi'nin 2005 yılında yayınladığı "Türkiye'yi Lâikleştiren Yasalar" (Hazırlayan ve Sadeleştiren: Prof. Dr. Reşat Genç Giriş: Ord. Prof. Reşat Kaynar) adlı belgesel kitabı satın alır bütün personele dağıtırdım. 3 Mart 1924 tarihli TBMM görüşmelerini ve o gün çıkarılan üç devrim yasasının gerekçelerini içeren kitaptan sınava sokardım tamamını. Ama Devrim Yasaları bu kadar değil ki, tamamı Anayasa'nın 174. maddesinde yazıyor. Bir adım daha atıp, Devrim Yasaları'nın gerekçelerinin TBMM tutanaklarından okunmasını sağlardım. Belki o zaman, TTK'nın, "Bir devletin genel eğitim ve kültür politikasında, milletin duygu ve düşünce bakımından birliğini sağlamak için öğretim birliği en doğru, en bilimsel, en çağdaş ve her yerde yararlı ve güzellikleri görülmüş bir ilkedir. Bir millet bireyleri ancak bir eğitim görebilir. İki türlü eğitim bir ülkede iki türlü insan yetiştirir. Bu ise, duygu ve düşünce birliği ile dayanışma amaçlarını tamamen yok eder" gerekçesinin ne anlama geldiğini anlarlar ve anlatabilirlerdi. Eğitim ve öğretim birliğinden yoksun ülkeler sonunda parçalanır. İmam hatip ve İlahiyat Fakültesi mezunlarının yeri Diyanet İşleri ve camilerdir. Tıpkı askerin yerinin kışla olduğu gibi. Askerin kışlasına çekilmesini isteyenler, din adamlarının neden camilere çekilmesini istemiyorlar?

(soL - Haber Merkezi)