ÖSYM bile kendini bu kadar militan savunmuyor!

Dün "Şifreleme palavra, ÖSYM haklı" manşeti ile basın tarihine geçen Taraf gazetesi bugün de "Bu şifre olmadı yenisini bulalım" manşeti ile tarih yazmayı sürdürdü.

Dün YGS'deki şifre skandalını kesin bir dille reddeden Taraf gazetesi bugün de kendinden emin bir dille skandalı reddetti. Gazetenin kullandığı haber dili "ÖSYM Başkanı Ali Demir bile kendisini bu kadar militan savunmuyor" dedirtti.

Dünkü "Şifreleme palavra, ÖSYM haklı" manşetinde iki özel dershane yöneticisi dışında "palavra" iddiasını temellendirmeyen gazete, bugün yine kesin bir dil kullanmasına karşın haberin altını doldurma gereği görmedi.

"Bu şifre olmadı yenisini bulalım”
Haberin spotunda "Üniversite sınavında 1.7 milyon adaya özel kitapçık hazırlandığını belgeleyen ÖSYM soruların türetildiği master kitapçığı da dağıttı. Medya ise yeni şifre bulma telaşında" ifadelerine yer verildi. Ancak şu ana kadar 1.7 milyon adaya özel kitapçık hazırlandığı belgelenmedi. Zira ÖSYM Başkanı Ali Demir bugün yaptığı açıklamada şu ana kadar sadece 530 bin kitapçığın internette yayınlandığını açıkladı.

Kaldı ki, bilim insanları bu kadar fazla kitapçık olmasının pedagojik açıdan ciddi sorunlar taşığını belirtiyorlar.

Dağıtılan master kitapçıkta da şifre olduğu bizzat bilim insanları tarafından açıklandı. Dün NTV Ana Haber'de canlı yayına katılan ODTÜ Kriptoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Melek Diker Yücel ve Habertürk'te yayınlanan Teke Tek programına konuk olan Prof. Ali Baykal ile Prof. Ersan Akyıldız master kitapçıkta da sorun olduğunu ve sınavın iptal edilmesi gerektiğini anlattı.

"Medya ise yeni şifre bulma telaşında" diyen gazete yüz binlerce gencin haksızlığın üzerine gidilmesi isteğinin de üzerini çizmiş oldu.

"ÖSYM kendine güveniyor"
Manşetteki haberde ara başlık olarak "ÖSYM kendine güveniyor" yazan Taraf gazetesi bu ara başlığın altında "Şifre iddiaları gündeme geldiğinden bu yana şeffaf davranan ÖSYM dün de 1.7 milyon kitapçığın türetildiği master kitapçığı yayımladı. Ana kitapçık da, basına dağıtılan kopya ile örtüşmedi" cümleleri ile gazeteciliğin en temel ilkelerini de yandaşlığa feda ettiğini göstermiş oldu. Her açıklaması birbirinden çelişkili ifadeler içeren ÖSYM Başkanı bile hata olduğunu kısmen itiraf ederken, Taraf'ın bu kadar net ifadeler kullanması şaşkınlık yarattı.

"Şifreni söyle sana…"
Haberde kullanılan "Ancak medya, 1.7 milyon öğrencinin geleceğini ilgilendiren bir konuda bile sorumsuz davranmaya devam ediyor. Polis ve savcılık iddiaları zaten soruşturuyor ancak medya, çoğu komik de olsa her gün yeni şifre arayışını sürdürüyor" ifadeleri ile Taraf, bir konuyu polis ve savcılık soruşturduğunda o konuda haber yapılamayacağını da iddia etmiş oldu.

Uzman görüşü Bakan Çubukçu'dan
Haberin altında "Çubukçu: Şifreciler mahcup olacak ve utanacaklar" başlığı ile de Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun dün yaptığı açıklamaların iç sayfada yer aldığı belirtilmiş. "Referandumdan önce KPSS'de de aynı şey yapıldı ama sonuç alınamadı. Türkiye bu yıkıcı siyasetten kurtulmalı" diyerek KPSS'nin skandal nedeniyle iptal edildiğini bile unutmuş gibi konuşan Bakan Çubukçu'ya haberde yer verilmesi ise haberin içeriği ile "uyumlu" bir görüntü oluşturmuş.

(soL - Haber Merkezi)