Odatv baskınına basın meslek örgütleri ne tepki verdi?

Dün sabah saatlerinde Odatv haber sitesi bürosu ve site yöneticilerinin evlerinin basılmasının ardından, Soner Yalçın, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Ayhan Bozkurt’un Ergenekon üyeliği iddiasıyla gözaltına alınması basında geniş yankı buldu.

Dün sabah saatlerinde gerçekleşen operasyon ile Odatv yöneticilerinin Ergenekon üyeliği iddiasıyla gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor.

“İleri demokrasiyle bağdaşmıyor”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ''Odatv ofisine ve yöneticilerin evlerine yapılan baskının, hukuka ve basın özgürlüğüne indirilmiş birer darbe olduğu'' belirtildi. Aramaların hukuki gerekçelerinin şeffaf bir biçimde kamuoyuna açıklanmasının istendiği kaydedilen açıklamada, ''Demokrasi tahammül etme sanatıdır. Türkiye'de kamu yararına görevini yerine getirmek için çalışan gazetecilere yönelik hoşgörüsüzlük vahim bir hal almıştır. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 138. sıradadır. 58 gazeteci yazdıkları ve düşündükleri nedeniyle cezaevinde tutuklu bulunuyor. 2 bini aşkın gazeteci hakkında dava açılmış, 4 bini aşkın gazeteci hakkında da soruşturma yürümektedir. Odatv'de ve yöneticileri Soner Yalçın, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun evinde yapılan aramaların hukuki gerekçeleri şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Basın özgürlüğünü zedeleyen bu tip uygulamaların ileri demokrasi anlayışı ile bağdaşmadığını hatırlatıyor ve Odatv'ye yapılan baskını şiddetle kınıyoruz'' denildi.

“Muhalif yayınlara hoşgörüsüzlük”
Basın Konseyi ise “Türkiye'de muhalif yayınlara karşı var olan hoşgörüsüzlüğün bir uzantısı gibi görünen bu işlemlerin” kaygı verici olduğunu belirterek, işlemleri yürüten yargı mercilerin, bu işlemlerin hukuki gerekçelerini en kısa sürede ve toplumu tatmin edici biçimde açıklamaları istendi.

“İktidarın ideolojik saldırısıdır”
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, baskını "iktidarın çok açık ideolojik saldırısı" olarak nitelendirirken, "Hukuka ve hukukun üstünlüğüne saygı soyut kitabi bir kavram değil, insanların, toplumların, düşüncelerin yaşamasıyla ilgili bir realitedir. Bu olay tesadüfi de değildir. Yargının siyasallaşmasının, siyasal iktidara bağımlı kılınmasının bir sonucudur. Başbakan, eğer onun işi çoksa Basından Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç, bu saldırıyı ileri demokrasilerinin neresine koyduklarını açıklamalıdırlar" diye konuştu.

“Baskın OdaTv’ye değil, basın özgürlüğünedir”
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Atilla Sertel açıklamasında “Ergenekon terör örgütü üyeliği, yayınlarla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ gibi subjektif kavramlarla gazeteci arkadaşlarımızın evlerine, işyerine girilmiştir. OdaTv’nin yayıncılığına yönelik bir saldırı yapılmıştır. Aynı saatlerde OdaTv’nin internet sitesinin yayını da durdurulmuştur.Bilgisayarların hard disklerine, gazetecilerin belgelerine el konulması, notlarına, bilgilerine ulaşılması, mesleğin özgürlüğünün tamamen ortadan kaldırılmasının ve Türkiye’de demokrasinin ne hale getirildiğinin açık göstergesidir. Gazetecilerin haber kaynaklarının gizliliği yasal olarak teminat altındadır. Ancak gazetecilerin evlerinde, işyerlerinde yapılan aramalar, bilgisayarlarına el konulması bırakın haber kaynaklarının gizliliği ihlalini, özel yaşamlarını dahi ortadan kaldırmıştır” dedi.

(soL - Haber Merkezi)