NTV’den Taraf’a yalanlama

NTV, Taraf gazetesinde çıkan ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesine NTV’den yapılan telefon aramalarının sebep olduğunu ima eden haberi yalanlayan bir açıklamada bulundu.

Taraf gazetesi, dün sabahki sayısında sürmanşetten verdiği haberde BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesinden oldukça önce bir saatte, helikopterdekilerin NTV telefonlarından yüzlerce defa arandığını yazmış, ismini vermediği bir uzmanın görüşüne dayanarak bu aramaların helikopterin düşmesine sebep olabileceğini iddia etmişti.

Taraf gazetesinin haberi, iki gündür yoğun tartışmaya sebep oluyordu. NTV, bugün konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Taraf gazetesinin haberine yanıt verdi.

NTV’den yapılan açıklamada, Taraf gazetesinin haberi yaparken telefon görüşme saatleri için GMT, yani Londra saatlerine baktığı, fakat Türkiye saatine göre görüşmelerin, Yazıcıoğlu’nun ölüm haberinin gelmesinden sonra yapıldığı savunuldu.

Açıklamada “NTV, telekomünikasyon hizmetlerini özel bir kuruluştan alıyor. O kuruluş kayıtları hem GMT hem de Türkiye saatine göre tutuyor ve Türk Telekom’a iletiyor. Taraf gazetesi, elindeki kayıtları araştırma gereği duymadan tek yanlı yayın yaptı. Taraf gazetesinin elinde bulunan kayıtlarda ilk arama 14.34 olarak görünüyor. Bu saat doğru, ancak GMT'ye göre. Türkiye saatine göre ise ilk aramanın yapıldığı saat 16.34. Yani Taraf gazetesi ya GMT saatini bilmiyor ya da bildiği halde kasıtlı olarak bu haberi yaptı” denildi.

NTV’nin yaptığı açıklamada “Taraf gazetesi, bu telefon kayıtlarını aldığında hiçbir araştırma yapmadan komplo teorileriyle yarattığı bir senaryoyu haber gibi sunmuştur. “Bu nasıl gazetecilik?” sorusu tam da bu yüzden gereklidir. Çünkü basit bir araştırmayla arama kayıtlarının GMT'ye göre tutulduğu öğrenilebilirdi. Bunu yapmak keyfi değil, temel bir gazetecilik refleksidir. Taraf gazetesinin “NTV kazadan önce aradı” şeklindeki akıl dışı iddiasının, aynı zamanda gerçek dışı da olduğu bu telefon dökümleriyle ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verildi.
(soL - Haber Merkezi)