Milliyet de Libya operasyonunun asıl nedenini biliyormuş!

Milliyet gazetesinin iki gün arayla attığı iki manşet, burjuva medyasının gazetecilikten ne anladığını ve meslek etiği açısından düştüğü seviyeyi göstermesi açısından ibret verici bir örnek oldu.

Milliyet gazetesi geçtiğimiz gün, Kaddafi'nin karargahının NATO destekli muhalifler tarafından ele geçirilmesini "Kıvırcık kafadan kurtulduk" başlığı ile manşete taşımış ve yaşanaları "bir diktatörün devrilmesi" olarak selamlamıştı. soL'da 'Milliyet kelle avcısı mı?' başlığı ile haberleştirdiğimiz bu manşetin yayınlanmasından sadece 2 gün sonra Milliyet gazetesi internet sitesinde "Batılı ülkeler Libya petrolünün peşine düştü" başlığı ile manşetten bir haber daha yayınladı. 2 haber arasındaki açık çelişki, burjuva medyasındaki meslek etiği seviyesinin düşüklüğünün tipik bir göstergesini oluşturdu.

Emperyalist yağmacıların, 'Diktatörü devirme', 'Demokrasi getirme' söylemlerini kullanarak saldırdıkları Libya'da, asıl olarak petrol aradıkları burjuva basınında herkesin bildiği bir sır. Bu herkesin bildiği sırrı tabi ki Milliyet gazetesinin yönetici kurulları da biliyor. Bilmelerine rağmen, emperyalist işgali meşrulaştırmak için kullanılan argümanları manşete taşımaktan geri kalmıyorlar. Üstelik Türkiye halkının da işgale onay vermesi için, Libya ile Türkiye arasında ciddi bir husumet varmış gibi "...kurtulduk" yazabiliyorlar.

Sahibinin sesi olma özelliğini gösteren burjuva medyası elbette omurgalı bir duruş sergileyemiyor. Dün söylediğini bugün reddediyor. Tıpkı bugün Milliyet'in yaptığı gibi. İki gün önce "diktatörden kurtulduk" diyen gazete, bugün savaşın gerçek sebebini açıklayan "Batılı ülkeler Libya petrolünün peşine düştü" manşetini kullanıp şöyle diyor:

"Libya'daki iç savaş sona yaklaşırken bu kez petrol savaşı başladı. Muhalifleri destekleyen Batılı ülkelerin petrol şirketleri, Libya petrolünden aslan payını kapmak için harekete geçti."

Milliyet nihayet haberin doğrusunu veriyor ama iş işten geçip, Libya işgal edilip, binlerce insan hayatını kaybettikten sonra. Doğru haber zamanında verilmezse, üstelik bilerek verilmezse buna gazetecilik denir mi? Peki bu gazetelerin iki kere iki dört dediğine inanılır mı?

Milliyet AKP'nin Libya'ya bakışını çok iyi biliyormuş!
Milliyet gazetesinin internet sitesinde yine bugün yayınlanan "İş dünyasına Libya için yol haritası" başlıklı haber de, AKP'nin Libyalı muhaliflere 'yardım'ının asıl amacını bildiğini gösteriyor. Spotunda "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya’da iş ya da yatırım yapan işadamları ve müteahhitlerle özel gündemli bir toplantıda biraraya geldi" ifadesine yer verilen haberde kullanılan görsel, durumu özetliyor.

(soL)