Milli Gazete’nin 'fişleme' isyanı: Tarikat ve cemaatlerin TKP’yle aynı listede ne işi var?

Milli Gazete bugün “yılın gazetecilik olayı” diyerek, bazı tarikat ve cemaatlerin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılan bilgisayar programına göre “terör örgütü” olarak değerlendirildiğini yazdı. Gazetenin haberinde “aşırı sol terör örgütleri” arasında TKP’nin de sayılması dikkat çekti.

Milli Gazete bugün Yusuf Han Kardelen imzasıyla “Çok özel fişleme” başlıklı bir haber yayımladı. Milli Gazete’nin internet sitesinde “yılın gazetecilik olayı” denilerek sunulan habere göre, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılan ve suç tasniflerinin yapıldığı bilgisayar programında, bazı cemaat ve tarikatler “terör örgütü” olarak sınıflandırılıyor.

“Özellikle 28 Şubat sürecinden sonra sık sık manşetlere konu olan askeri fişlemelere dair uygulamalarda hiçbir değişikliğin olmadığı ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in de daha önce komutanlığını yaptığı Jandarma Genel Komutanlığı'nın 'kozmik fişleme' çalışmasının kesintisiz yürütüldüğü belgelenmiş oldu” denilen haberde, “Nur Cemaati, Süleyman Hilmi Tunahan Hazretlerinin talebeleri, bütün tarikatlar, İskenderpaşa Cemaati, Erenköy Cemaati, İsmailağa Cemaati, Menzil Cemaati, Fethullah Gülen Grubu, Yazıcılar, Okuyucular, Tebliğ Cemaati, Nakşibendi Tarikatı, Kadiri Tarikatı, Haznevi Tarikatı, Halveti Tarikatı, Rıfaiye Tarikatı ile sohbet halkaları, vakıflar ve birçok İslamî dernek ‘terör örgütü’ statüsünde değerlendiriliyor” şeklinde devam ediyor.

"Tarikat ve cemaatlerin burada ne işi var" tepkisi
Söz konusu haberde dikkat çeken bir husus ise, aynı programda “aşırı sol terör örgütleri” adı altında tasnif edilenlerin içerisinde Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) adının da geçirilmesi. Milli Gazete haberinin ilgili bölümü şu şekilde:

“Bölücü faaliyetler kapsamında PKK, Pontus, Süryanilik ve PWD gibi örgütler ele alınırken Aşırı Sol Faaliyetlerde ise DHKP-C, Devrimci Sol, MLKP, TKP ve Devrimci Karargah gibi kamuoyu tarafından da bilinen sol örgütler değerlendiriliyor. Aşırı Sağ Örgütler kategorisinde ise Hizbullah, İBDA-C, Vasat, Tevhid, Selefiler, Hizbut tahrir, Cihat Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Örgütü, El Kaide, Ensar El İslam gibi birçok isim yer alıyor.”

Verilen listede adı geçirilen Türkiye Komünist Partisi’nin 2001 yılında kurulmuş ve son üç genel seçime katılmış bir siyasi parti olması gerçeğinin, Milli Gazete’nin basitçe dikkatinden kaçmamış olduğu ise haberin devamındaki şu ifadelerden anlaşılabiliyor:

“Mahalle ve köylere kadar bütün Türkiye'deki çetelere ve suç örgütlerine yer veren Jandarma Genel Komutanlığı'nın bilgisayar programının, tek amacı bu topraklara hizmet etmek olan vakıfları, dernekleri, cemaatleri ve tarikatları basit çetelerle birlikte değerlendirip suç örgütü olarak görmesi ise şok edici bulundu. Devletin en üst düzeydeki isimleri tarafından ağırlanan ve değer gören birçok cemaat ve yapının Jandarma Genel Komutanlığı tarafından suç örgütü olarak görülmesi de büyük bir çelişki olarak ortaya çıktı.”

Özet olarak Milli Gazete'nin, "memlekete hizmet eden, devletin en tepesinde hürmet gören tarikat ve cemaatlerin bu örgütlerle aynı listede işi ne" isyanı içerisinde olduğu anlaşılıyor.

Av. Özgür Murat Büyük: Kasıtlı yapılıyor
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız TKP avukatlarından Özgür Murat Büyük, öncelikle Jandarma Genel Komutanlığı’nda böyle bir liste olup olmadığını araştıracaklarını ve eğer böyle bir durum söz konusuysa buna karşı hukuki girişimde bulunacaklarını ifade etti.

Milli Gazete’nin haberinde TKP’nin “terör örgütleri” adı altında tasnif edilmesinin "olağan" bir durum gibi gösterilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Av. Özgür Murat Büyük, İslamcı basının daha önce de TKP’ye yönelik bu tür kasıtlı girişimlerinin olduğunu hatırlattı. Avukat Büyük, daha önce Zaman, Sabah, Vakit, Yeni Akit ve Star gibi iktidar yanlısı gazetelerin TKP’yi bir "terör örgütü" gibi göstermeye çalışan yalan haberlere sayfalarında yer verdiklerinin altını çizdi. Bunların hepsine karşı hukuki girişimde bulunduklarını ifade eden Büyük, açılan davalardan bazılarının sonuçlandığını ve ilgili gazetelerin cezalandırıldıklarını da sözlerine ekledi.

(soL-Haber Merkezi)