'Merdan’ı gazetecilikten uzak tutamazlar'

Ergenekon davasından tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ ile davadan tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Muğla E Tipi Cezaevi’nde görüşme gerçekleştirdi. Balbay, “Merdan’ı gazetecilikten uzak tutarız diye düşününler yanılıyor. Bunu yapanlar pişman olacak” dedi.

(soL-Haber Merkezi) CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ergenekon davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl 6 ay hapse mahkum edilen gazeteci Merdan Yanardağ’ı, Muğla E Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. Ergenekon davasında tutuklu yargılanırken bir süre önce tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili gazeteci-yazar Mustafa Balbay’a, Muğla Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Bilgin, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş ve birçok isimle eşlik etti.

Cezaevi çıkışında görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Balbay, "Biz tutuklu sanıklar bölümünde olurken Merdan tutuksuz sanıklar bölümünde olurdu. 5 Ağustos tarihinde tutuklama kararı verildi. Kendisinden çok ağır cezalar verilen kişiler hakkında tutuklama kararı verilmedi. Bunun keyfi olduğu açık” dedi. Yanardağ’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlandığını belirten Balbay, “Kahramanlar hayattayken tarih fazla konuşmaz. Türkiye’de 10 bini aşkın Merdan var. 10 binde bir Merdan’ın çekmiş olduğu mesaj delil olarak kalıyorsa bu yargılamaların yeniden yapılması değil, hukuk zemininde değerlendirilip özgürlüklerinin verilmesi gerekiyor” dedi.

"Kitap yazmaya hazırlanıyor"
Yanardağ’ın moralinin çok iyi olduğunu da belirten Balbay "Gülmeyi bırakmamak gerekiyor. Kahkahalar attık. Buradaki cezaevinin koşulları Silivri’den biraz daha iyi. Genel ortam biraz daha insani.” dedi. Yanardağ’ın önümüzdeki dönem bir kitap daha yazmaya hazırlandığını belirten Balbay, şöyle konuştu: “Türkiye ile nefes alıp veren bir gazeteci olarak gördüm. ‘Merdan’ı gazetecilikten uzak tutarız' diye düşününler yanılıyor. Bunu yapanlar pişman olacak. Osmanlı döneminin 1402’den sonraki Fetret Devri ile bugünkü durumu karşılaştıran yeni bir çalışma yapacak. Niçin içeride olduğunu çok iyi biliyor. Hukuk yollarını zorlamak gerekiyor”