Medyanın Beytepe masalları

Medya içerisinde tasfiye tartışmaları ile birlikte yandaş ve yandaş olmayanlar, Doğan medyası ve diğerleri şeklinde ayrışan medyayı "sol düşmanlığı" birleştirdi.

Dün öğle saatlerinden itibaren Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde yaşanan özel güvenlik birimleri ve Çevik Kuvvet terörü, yandaş medya ve Doğan medyasında aynı kelimelerle ve öğrencileri "suçlu" ilan eden cümlelerle haberleştirildi.

Dün gün içinde Zaman gazetesinden Hürriyet'e, NTVMSNBC'den CnnTürk'e internet sayfalarında, üniversite öğrencilerinin en doğal hakkı olan stand açıp fikirlerini paylaşma hakkı suç olarak nitelendirilirken, saldıran tarafın polis değil de öğrenciler olduğu yazıldı.

Medyada tasfiye tartışmalarının ayrıştırdığı gazetelerin, IMF toplantıları sırasında bu toplantıları protesto edenleri bir koro halinde suçlayıcı yayın yapmalarının tesadüf olmadığı ortaya çıktı. Beytepe Kampüsü'nde düzenlenen polis saldırısında stand açan, gaza ve tazyikli suya maruz kalan solcu öğrenciler, tüm medya organlarında ortak bir dille suçlandılar.

Öğrenciler adeta "kampüs eşkıyası" gibi yansıtıldı
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde önce TKP'li öğrencilere müdahale ile başlayan ardından tüm solcu-devrimci öğrencilere saldırılarla devam eden polis müdahalesi, "solcu öğrenciler üniversitede terör estirdi" ekseninde yansıtıldı. Anadolu Ajansı (AA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA), olayların özel güvenlik birimleri ve Çevik Kuvvet ekiplerine öğrencilerin saldırısı sonucunda yaşandığını yazdılar.

Anadolu Ajansı haberinde öğrencilerin "ideolojik" amaçlı stand açtığı belirtilirken, üniversite öğrencilerinin kampüsteki güvenlik görevlilerini darp ettiği yazıldı. AA, haberinde öğrencilerin açtığı standı "ideolojik" amaçla açtığını belirterek yasadışı göstermeye çalışırken, yanlış ifadelere de yer verdi.

Öğrencilere düzenlenen sert saldırı sırasında yaralanan özel güvenlik elemanı ise haberlerde polis olarak belirtildi. Yandaş medya, polis terörünü AA'nın haberinden faydalanarak haberleştirdi.

Doğan Haber Ajansı ise polisin müdahalesine karşılık öğrencilerin fakültelere ve kütüphaneye saldırıp üniversite binalarının camlarını kırdıklarını belirterek, öğrencileri birer "kampüs eşkıyası" gibi lanse etti.

DHA'nın geçtiği haberden yararlanan Hürriyet Gazetesi ise internet sayfasında, polisin tazyikli su, gaz bombası ve coplarla gerçekleştirdiği saldırıyı, "polis ile öğrenciler arasında çatışma" başlığıyla işledi.

Beytepe'de aslında neler yaşandı?
Dün sabah saatlerinde "Cumhuriyet Sosyalizmle Yaşayacak" konulu bir stand açan TKP'li Öğrenciler, çalışmalarının ilk dakikalarından itibaren özel güvenlik birimlerinin tacizlerine maruz kaldılar. Standın etrafında ciddi bir yığınak yapan özel güvenlik birimleri, bir süre sonra uyarı yapmaya gerek duymadan standa müdahale etti.

Müdahaleye karşı standı korumaya çalışan TKP'li öğrencilere, kampüsteki diğer solcu, devrimci öğrencilerden destek geldi. Bu sırada yaşanan arbedede, öğrencilerin yanısıra bir özel güvenlik elemanı da yaralandı. Medyanın olayları çarpıttığı haberlerinde yer alan, "1 polisin yaralandığı" ifadesi de bu gelişmenin çarpıtılması oldu.

Özel güvenlik birimlerinin müdahalesini ise kısa bir süre sonra üniversite yönetiminin izniyle Çevik Kuvvet ekiplerinin saldırısı izledi. Kampüse panzerlerle giren Çevik Kuvvet, öğrencilere coplarla, tazyikli suyla ve gaz bombası atarak saldırdı. Bu sert müdahaleye karşı üniversite kütüphanesine sığınmak zorunda kalan öğrenciler, burada Çevik Kuvvet polisleri tarafından sarıldı. Kütüphaneye giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Bu sırada, kütüphanedeki öğrencilere destek vermek için çemberin dışında toplanan çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisine de gaz bombalı müdahalede bulunuldu.

Saldırının ardından, kütüphaneye yönelen Çevik Kuvvet önce buraya gaz bombası attı, sonra öğrencilerin direnmesine rağmen kütüphaneye girerek öğrencileri yaka paça gözaltına aldı. Yine bu müdahale sırasında çok sayıda öğrenci darp edildi. Çevik Kuvvet ekiplerinin söz konusu müdahalesinde, kütüphanenin camları kırıldı. Medya ise bu gelişmeyi, "öğrenciler kütüphanenin ve okul binalarının camlarını kırdı" şeklinde yansıttı.

Saldırı boyunca, 52 öğrenci gözaltına alındı. Saldırıdan görüntü almak isteyen gazeteciler de, polis teröründen nasibini aldı.

(soL-Haber Merkezi)