Medyada işgal destekçiliği

Tüm dünyanın gözü önünde bombalanan bir ülke ve bu bombalara destek veren köşe yazarları... Türkiye'de medya ahlaklı durmaya çalışan az sayıdaki kalemin dışında Libya sınavını iyi veremedi.

Birçok köşe yazarı açıktan destek vermekten kaçındığı Libya operasyonuna mantıki gerekçeler uydurarak, ülke menfaatleri gibi kılıflar bularak arka çıktı. Ancak kimileri buna bile gerek duymadan açıkça operasyona destek çıktı. İşte medyada operasyon ve işgal destekçisi köşelerden dökülenler:

Mehmet Ali Birand
Mehmet Ali Birand "Kaddafi gidecek de, bakalım kanlı mı olacak, kansız mı?" başlıklı bugünkü yazısında şu ifadeleri kullanıyor: "Türkiye gelinen bu noktada beğense de beğenmese de tarafını seçmek zorunda. Artık hesaplarda Kaddafi’yi gözetmek gibi bir şey olamaz. İyisi mi Fransa’yı tek başına harekatın yöneticisi durumunda tutmak yerine olayı NATO içine çekmek ve kendini de bu şekilde devreye sokmasında yarar var. Yani Batı ile birlikte hareket etmekten başka çaresi yok. Gereksiz diplomatik danslar yapmanın da bir anlamı yok. Hiç değilse bu defa hem gelişmelerdeki etkinliğini arttırmalı hem de Batı ile ittifak içinde hareket ettiğini göstermeli."

Cengiz Çandar
Cengiz Çandar 'Türkiye Kaddafi'nin utanç müttefiki mi?' başlığıyla çıkan bugünkü yazısında "Daha önce altını çizerek övdüğümüz, Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin “moral önderlik” konumu da bir nebze sarsılmışa benziyor. Çünkü nereden baksanız, Libya’da kendi halkının kanını dökmekte sınır tanımamış, 42 yıllık bir rejime uluslararası meşruiyet altında 'dur' dendiği bir sırada, Türkiye fotoğrafta yok" ifadelerini kullanıyor.

İhsan Dağı
Zaman Gazetesi Yazarı İhsan Dağı 'Kaddafi bizden biri mi?' başlıklı bugünkü yazısında şöyle diyor: "Eveleyip gevelemeye gerek yok kendi halkını savaş uçakları ve tanklarıyla bombalayan bir lidere arka çıkmanın hiçbir meşru gerekçesi, diktatörün 'bizden'i olamaz. Sonuçta bir diktatörü azalmış bir dünya daha güzel bir dünyadır."

Ahmet Altan
Ahmet Altan Libya'ya saldırının başladığı gün "Kaddafi zorbası bombalanıyor" başlığıyla çıkan Taraf'ın Genel Yayın Yönetmeni. Elbette o da operasyona destek verenler arasında. 20 Mart tarihli köşesinde Altan şu ifadeleri kullanıyor: "Yöneticilerin alabildiğine sömürdüğü, yönetilenlerin de alabildiğine acı çektiği o 'bağımsızlık' kandırmacası sona eriyor. Dünya eski dünya olsaydı, 'bağımsız' Libya’nın 'bağımsız' diktatörü kendi halkını canı istediği gibi kesebilir, kimse de karışamazdı. Ama artık öyle değil."

Yıldıray Oğur
Taraf yazarı Yıldıray Oğur, operasyonu "demokrasi" adına destekleyenler arasında. Oğur bugünkü yazısında neden işgale destek vermek gerektiğini şöyle ifade ediyor: "İşgali açıkça reddeden BM kararına aldırmadan, 'vatandaşıdır döver de sever de' noktasına savrulur, operasyonda vurulan Kaddafi’nin tankları önünde sevinç gösterileri yapan Libyalıları, 'hain, işbirlikçi' ilan edecek bir garabetin içine sürükleniriz."

Melih Altınok
Melih Altınok da Taraf yazarı olmasının hakkını teslim ediyor ve Libya'nın işgaline emperyalizme karşı çıkma adına itiraz edenleri öküz altında buzağı aramakla suçluyor: "Bu kollektif paranoyanın izlerini, Diktatör Kaddafi demokratikleşme, özgürlük ve şeffaflaşma gibi naif taleplerle sokağa çıkan halkına savaş ilan etmişken, katliamları anbean canlı olarak dünyaya ulaşırken, uluslararası toplumun müdahalesinin altında buzağı arayanlarda da görüyoruz."

(soL -Haber Merkezi)