Mavi Marmara'ya saldıran komandolar BBC'ye konuştu

BBC ile görüşen, Mavi Marmara gemisine saldıran İsrail komando birliğinin askerleri, baskın sırasında hayatlarının tehlikeye düştüğünü ve ateş ettikleri sırada saldırıya uğradıklarını savunurken gemideki bir gönüllü, "Yaralı askerleri tedavi ettik" dedi.

BBC’nin Panorama programı, dokuz Türkiye vatandaşının ölümüyle sonuçlanan “Mavi Marmara” baskını konusunu işledi. BBC ile görüşen, gemiye saldıran İsrail komando birliğinin askerleri, baskın sırasında hayatlarının tehlikeye düştüğünü ve ateş ettikleri sırada saldırıya uğradıklarını savunurken gemideki bir gönüllü, "Yaralı askerleri tedavi ettik" dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Panorama programına baskın gününü anlatan İsrail özel kuvvetleri askerleri, kar maskelerini çıkarıp kameralara konuştular ve 9 kişinin öldüğü ve 50 kişinin yaralandığı operasyonda aldıkları yaraları gösterdiler.

İsmi “Albay R” olarak verilen, Mavi Marmara'ya indirme yapan İsrailli komando subayı, karnına bir bıçak saplandığını fark edip, bıçağı çıkardığını, "Allah'u Ekber nidaları ile birlikte dövüldüğünü" de öne sürdü.

İsrail ordusunun yayınladığı görüntüler de, 13. Deniz Komando birliğinden Albay R'nin eylemciler tarafından sopalarla dövüldüğünü, bıçaklandığını ve alt kata atıldığını gösterdiğini belirten BBC, Türk makamlarının ise, ölen eylemcilerin otopsilerinde, toplam 30 kurşun bulduğunu ve bir eylemcinin başına dört kurşun isabet ettiğini açıkladıklarına dikkat çekti.

Albay R, BBC’ye hayatından endişe ettiğini söylerken “Birbirine karşı iki grup olduğunu fark ettim, biri bizi öldürmek istiyordu. Diğeri ise daha ılımlı kişilerden oluşan ve daha ileri gidip bizi öldürmek isteyen kişileri geri çekmeye çalışıyordu” dedi.

Mavi Marmara'yı denizden takip eden komandolardan Yüzbaşı A, gemiye yaklaştıkları sırada eylemcilerin ellerinde demir çubuklar olduğunu gördüğünü ve taşlı saldırıya uğradıklarını söyledi.

Gemiye indirme yapan komandolardan Y ise, eylemcilerin helikopterden sarkıtılan ipi geminin antenine bağladıklarını ve bunun üzerine, ipi kesip geminin bir başka tarafına çıkarma yaptıklarını kaydetti.

Bu arada, BBC, gemideki eylemcilerden bazılarıyla da İstanbul'da konuştu. İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü Murat Akinan, Albay R ve diğer iki yaralı komandonun ayrı bir yere götürüldüğünü belirtti.

Akinan, "Bazı kişiler, onların bize yaptığını biz de onlara yapmalıyız diyordu ki bu anlaşılır bir şey. Fakat onları sakinleştirdim ve dini inançlarımız nedeniyle onları tedavi etmeliyiz” dediğini anlattı.

Mavi Marmara'ya benzeyen gemide eğitim yapıyorlar
Bu arada, BBC, İsrail ordusunun gelecekteki yardım filolarına hazırlık yaptığını belirtirken

13. Deniz Komando birliği biçim ve büyüklük olarak Mavi Marmara'ya benzeyen bir gemide eğitim yaptığına dikkat çekti. BBC ekibinin, izlediği eğitimin, gelecekteki başka yardım filolarına düzenlenecek operasyonlara hazırlık niteliğinde olduğu belirtildi.

Panorama programında ayrıca gemideki ölümlerin uluslararası düzeyde de yaygın şekilde kınandığı, İsrail'den büyükelçisini çeken ve İsrail ile ortak askeri tatbikatları iptal eden Türkiye’nin, İsrail'in özür dilemesini ve olayla ilgili uluslararası soruşturma istediği belirtilirken kendi soruşturmayı yürüten İsrail’in ise, komandoların eylemlerini sahiplendiği kaydedildi.