Kızlı-erkekli öğrenci evleri dünya basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kız ve erkek öğrencilerin bir arada kalmasına yönelik denetleme yapacağını belirtmesi dünya basınında da yankı uyandırdı.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre dünya çapındaki önemli medya organları Başbakan'ın açıklamalrına yer verdi.

Wall Street Journal: Türkiye'nin kültür savaşında yeni bir cephe

Amerika'da yayınlanan Wall street Journal gazetesi, haberi 'Türkiye'nin yeni kültür savaşında yeni bir cephe: karma öğrenci evleri' başlığı ile duyurdu.
Gazete, ulusal çaptaki hükümet karşıtı gösterileri başarıyla başından savuşturduktan sadece üç ay sonra Türkiye Başbakanı'nın ülkenin tatsız kültürel tartışmasına öğrenci evleri ile yeni bir cephe açtığı yorumunu yaptı.
Karma öğrenci konaklamalarının muhafazakar olan Türkiye'de yaygın görülmediğini ancak Erdoğan'ın açıklamalarının sosyal medyada bir hengameye neden olduğunu yazan gazete, liberallerin Erdoğan'ı vatandaşların özel hayatlarına müdahale etmek ve toplumu İslamileştirmekle suçladığını aktardı.
Gazete, son yapılan anketlerde, Türklerin büyük bir çoğunluğunun hükümetin giderek artan otoriterliği ve özel yaşamlara müdahalesi konusunda endişelerinin arttığı sonucu çıktığını yazdı.

AFP: Muhafazakar Başbakan karma öğrenci yurtlarına karşı planı savundu

AFP haber ajansı ise Türkiye'nin muhafazakar Başbakanı'nın salı günü yaptığı basın toplantısında, karma öğrenci yurtlarına karşı planı savunmasının çoğunluğu Müslüman ancak laik olan Türkiye'de tartışmaları ateşlediğini yazdı.
Haber ajansı, karşıt görüştekilerin de Erdoğan'ın iktidarında Türk toplumunun her zamankinden daha fazla kutuplaştığı ve Türkiye'nin muhafazakar bir İslam'a doğru kaydığını savunduklarını aktardı.

Reuters: Karma öğrenci evleri Erdoğan'ın yeni, yersiz korkusu oldu

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan kadın ve erkek öğrencilerin birlikte yaşamasını engellemek için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın bu açıklaması, özel hayata din temelli müdahale suçlamalarını tetikledi.

Devlete bağlı öğrenci yurtlarındaki karma bölümlerin yüzde 75'ini hali hazırda kapattıklarını ve bu doğrultuda devam edeceklerini belirten Erdoğan, aynı evi paylaşan kadın ve erkek öğrenciler hakkında şikayetler gelmesi halinde valilerin de müdahale için yetkilendirilebileceğini söyledi.

Erdoğan, Finlandiya'ya düzenlediği resmi ziyaretten önce düzenlediği basın toplantısında, "Bir kızla bir erkek özel müstakil evlerinde nasıl birlikte kalabilir? Siz kızınız ya da oğlunuz için böyle bir şeyi hoşgörüyle karşılayabilir misiniz?" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın karma öğrenci evi ya da yurtlarıyla ilgili sözleri AKP 'nin hafta sonunda basına kapalı gerçekleştirdiği bir toplantıdan sızmış ve Türk gazetelerinde yer bulmuştu. Yardımcıları, Erdoğan'ın kayıt dışı öğrenci yurtlarını kastettiğini belirterek, tartışmaları hafifletmeye çalışmıştı.