Kemal Okuyan Aykırı Sorular'daydı...

CNN TÜRK'te dün akşam ekrana gelen, Aykırı Sorular programına konuk olan Sol Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan, son kitabı "Türkiye solunun yurtseverlik sınavı" ekseninde 27 Mayıs darbesi, Gezi Olayları, Kürt sorunu ve gündeme dair önemli konularda açıklamada bulundu.

CNN TÜRK'te dün akşam ekrana gelen, Enver Aysever’in sunduğu Aykırı Sorular programına konuk olan Sol Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan, son kitabı "Türkiye solunun yurtseverlik sınavı" ekseninde 27 Mayıs darbesi, Gezi Olayları, Kürt sorunu ve gündeme dair önemli konularda açıklamada bulundu.

Aysever’in, “27 Mayıs darbesini savunduğunuzu ve Bedri Baykam ile aynı nokta da olduğunuz doğru mu?” sorusu üzerine Okuyan “27 Mayıs’a ilişkin söylenen şey doğru değil. Sovyetler Birliğiyle ilgili söylenen şeylere katılıyorum. 27 Mayıs bir askeri darbe. Fakat hiçbir şekilde faşist bir darbe değil. Darbeler illa ki faşizan olmak zorunda değil ama devrim de değil. Türkiye kapitalizmin gelişme dönemin de yapılmış bir operasyon. Bu operasyonun içerisinde gençlik hareketleri ve pozitif unsurlar var. Devrim diye selamlanacak tarihsel bir uğrak olduğunu kesinlikle yanlış” diye belirtti.

Okuyan, Enver Aysever’in “Hayatınızı Erdoğan karşıtlığı üzerine mi kurdunuz?” soruna ise şöyle yanıt verdi: “Bizim meselemiz Erdoğan değil. Erdoğan şu an ki sistemin en gelişkin unsuru olarak iktidar da. Başbakan Tayyip Erdoğan çok özel bir lider, partisi de çok özel bir parti. Ve misyon partisi. Dolayısıyla şu an oraya odaklanıyoruz. Erdoğan gitsin, kim gelirse gelsin, diyecek durumda değiliz. Zaten böyle solculuk da yapılmaz” dedi.

Gezi olaylarına dikkat çeken Kemal Okuyan, “Haziran direnişinden sonra Eylül ayında abartılı bir beklenti oldu. Sanıldı ki, bir takım sol direnişçiler sokağa çıktıklarında halk arkasında duracak. Bu kadar basit değildi. Eğer halk her sokak direnişine katılıyorsa bu haziran direnişinden hiçbir şey anlamamış demektir. Bir kısım solun gösterilerde Türk bayrağını istememesi Haziran direnişinden hiçbir şey anlamamış anlamına geliyor. Oradaki Türk bayrağı ne milliyetçiliği ne 12 Eylül faşizmini ne de Ulusalcılığı temsil etti” dedi.

Aykırı Sorular programı şu şekilde: