Karşı gazetesi emekçileri direnişe devam ediyor

Karşı gazetesinin kapatılmasının ardından haklarını almak için gazete binasında bekleyen gazete çalışanları basın açıklaması yaptı. Çalışanların haklarının gasp edildiğinin dile getirildiği açıklamada, talepler kabul edilene kadar direnmeye devam edileceği belirtildi.

(soL - Haber Merkezi) Karşı gazetesinin kapatılmasının ardından haklarını almak için gazete binasında bekleyen gazete çalışanları basın açıklaması yaptı.

Gazetenin politika editörü Onurkan Avcı, çalışanlara öncesinde hiç bir açıklama yapılmadan bir anda kapatma kararı alındığını söyledi ve 90 kadar çalışanın haklarının gasp edildiğini belirtti. Yapılan basın açıklamasında öncelikle çalışanlara ve okuyuculara yaşatılan mağduriyetin karşısında olduklarını, gerekçe gösterilmeden alınan bu karara karşı Gezi ruhuyla çıkan bir gazetenin çalışanlarına direnmekten başka bir yol kalmadığı belirtildi. Karşı gazetesi çalışanlarının basın açıklamasında yer verdikleri talepler ise ödenmeyen maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, gazeteye gelirken sunulan sözlerin gerçekleştirilmesi, dolayısıyla oluşan kayıpların telafi edilmesi için bir anlaşma yapılması.

Direnişteki çalışanlara basın açıklamasına gelerek Sınır tanımayan gazeteciler, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Hukukçular Derneği, FKF'li Genç gazeteciler, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği destek verdi.

Gazete muhabirlerinden Fırat Kurt en az 1 yıl gazetenin devam edeceğine dair kendilerine söz verildiğini ve buna güvenerek bir çok kişinin işinden ayrılarak bu gazetede çalışmaya başladığını söyledi. Yasal bir bildirimde dahi bulunmadan, sözlü olarak gazetenin artık çıkmayacağını öğrendiklerini, bazı çalışanların işten çıkarıldıklarını haberlerde okuyarak öğrendiklerini belirtti. Kurt bundan sonraki sürece dair şunları söyledi: "İçerideki maaşlarımız ve tazminatlarımız ödenene kadar gazete binasını terk etmeyeceğiz. Bina yemekhanesinde çalışanlardan editör arkadaşlara kadar taleplerimiz kabul edilene kadar burada kalmaya devam edeceğiz".

Çalışanlar ihtiyaç listesi hazırlayarak gazete binasında kalmaya devam edeceklerini belirttiler.

Basın açıklamasının tam metni ise şu şekilde:

Sevgili okurlarımız ve bugün onlara ulaşmamızı sağlayacak olan meslektaşlarımız

“Gazeteci haberin öznesi olmaz” denir ama gerek basın özgürlüğü gerekse hak mücadelesi bakımından bizler uzunca bir zamandır habere konuyuz. Karşı Gazetesi emekçileri de iki gündür bu mücadelenin, bugüne kadar karşılaşılmamış bir yanında duruyorlar.
Bizler, kuşatılmış medya düzeni içerisinde az sayıdaki muhalif kaleye bir tane daha eklenmesi umudu ve mutlak bir editoryal bağımsızlık kararıyla Karşı’da buluştuk. Gazetemizin ilk sayısı 9 Şubat’ta yayınlandı. Patronajımız vardı, patronaja rağmen gazetenin adını, içeriğini bize aitmiş gibi sahiplendik, savunduk. Haftalarca 14-15 saate ulaşan mesailerle çalıştık, kimi zaman haftalık izinlerimizden fedakarlık ettik.

Bizler, öncelikle bize ve okurlarımıza yaşatılan mağduriyet nedeniyle bugün karşınızdayız. Gazetemizin sermayedarı, bir yıllık süre garantisi vererek kurduğu gazeteyi, dün sabah aniden kapatacağını ilan etti. “Bugün son sayı yapılacak” dedi. Doğru düzgün gerekçe gösterilmeden, yaratacağı mağduriyet umursanmadan açıklanan bu karara karşı, “Gezi Ruhu’ndan esinlenerek gazete yapmak” isteğiyle bir araya gelen bizlere tek bir yol düşüyordu: Direnmek!

Belirtmek isteriz ki idari yönetimin bu ani kararının yarattığı mağduriyet sadece parasal değil, aynı zamanda meslekidir. Bazı arkadaşlarımız, ‘Penguen Medya’ya karşı bağımsız gazetecilik ideali ile işinden ayrılarak Karşı’ya gelmiş, yine birçok arkadaşımız başka bir yerde iş aramayı düşünmeden mevcut yazılı basın yelpazesi içinde Karşı’yı tercih etmiştir.
Patronajın bu tahribatının bir boyutu da okurlarımızın ve potansiyel okurlarımızın hayallerinin çalınmasıdır.

Biz, tam da bu emek ve umut hırsızlığı nedeniyle dün akşamdan beri binamızdan ayrılmıyoruz ve ilan ediyoruz ki haklarımızı alana, kayıplarımız telafi edilene kadar ayrılmayacağız. Okurlarımıza sosyal medyadan direnişimize dair haber vermeye, meslektaşlarımız aracılığıyla ulaşmaya, ama en önemlisi kendi işimizi yaparak ortaya koyduğumuz KarşıDireniş gazetesiyle sesimizi duyurmaya, çoğaltmaya devam edeceğiz. Bize bu direnişimizde destek olan herkese teşekkür ediyor, bu desteğin çoğalmasını umuyoruz.

Bugüne kadar hiçbir iktidar erkinden korkmadan işini yapan, Karşı’yı var eden emekçiler olarak taleplerimiz şunlardır:

• İçerideki maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi.
• Gazeteye gelirken bize sunulan sözlerin gerçekleştirilmemesi dolayısıyla oluşan kayıplarımızın telafi edilmesi için bir anlaşma yapılması.

KARŞI GAZETESİ ÇALIŞANLARI