İtalya'dan TGS'ye basın özgürlüğü ödülü

İtalya Gazeteciler Federasyonu'nun (FNSI) alt seksiyonu olan İtalya Muhabirler Sendikası (UNCI) tarafından uluslararası düzeyde verilen Basın Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Türkiye Gazeteciler Sendikası değer görüldü.

(soL - Haber Merkezi) İtalya Gazeteciler Federasyonu'nun (FNSI) alt seksiyonu olan İtalya Muhabirler Sendikası (UNCI) tarafından uluslararası düzeyde verilen Basın Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Türkiye Gazeteciler Sendikası değer görüldü.

UNCI tarafından yapılan açıklamada, ödülün verilmesine gerekçe olarak, Türkiye'de yaşanan zorlu dönemde TGS'nin enformasyon özgürlüğünün savunulmasına kendisini adaması gösterildi. Özellikle Ağustos ayında İstanbul'da görülen davada, gazetecilere 6 yıldan müebbete kadar verilen ağır hapis cezalarının dünyadaki ifade özgürlüğüne de bir tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, İtalyan gazetecilerin bu ödülle Türk meslektaşlarının mücadelelerinde yalnız olmadıklarını göstermek istedikleri vurgulandı.

İtalya Muhabirler Sendikası (UNCI) İtalya Cumhurbaşkanlığı, Parlamento Başkanlığı ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığının desteğiyle, son 40 yıldır İtalya'nın en önemli gazetecilik ödüllerini dağıtıyor. Son 10 yıldır ise ifade özgürlüğü alanında uluslararası düzeydeki çalışmaları takdir edilen kişi ya da kuruluşlara Uluslararası Yılın Gazetecisi Ödülü veriliyor.

Daha önceki yıllarda Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, öldürülen gazeteci Anna Poljtovskaja, Wikileaks ve UNCI'nin kampanyası sayesinde ölüm cezasından kurtulan Pakistanlı bir gazeteci bu ödüle değer görüldü.

Bu yıl ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, hapiste olan, yargılanan ve ülkesini terk etmeye mecbur bırakılan gazeteciler adına ödülü almak üzere İtalya'ya davet edildi. Ödül töreni 5 Ekim Cumartesi günü Pisa şehri yakınlarındaki Tuscany'de yapılacak.