İşten atılan basın emekçileri ile dayanışma çağrısı

Türkiye Gazeteciler Sendikası, ATV, Sabah ve Habertürk'te son bir ay içerisinde işlerine son verilen 360 basın emekçisi ile dayanışma çağrısı yaptı. TGS, 31 Ocak Pazartesi günü saat 15:00'da Burhan Felek Konferans Salonu'nda bir toplantı düzenleyecek.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, işten atılan basın emekçileri ile dayanışmak ve sektördeki örgütsüzlüğe son vermenin yollarını tartışmak için tüm basın emekçilerine çağrı yaptı.

TGS tarafından yapılan açıklama şöyle:

ATV, Sabah gazete ve dergi grubu ile Habertürk gazete, dergi ve televizyon grubunda bir ay içinde yaklaşık 360 basın emekçisinin işine son verildi.

Medyadaki son tenkisatlar, yasa dışı toplu işçi çıkarılması anlamına gelmektedir.

İşten çıkarmaların, gelecek haftalarda ve aylarda daha da yayılacağı beklentisi, tüm meslektaşlarımızı tedirgin etmektedir. Gazeteciler, son dönemdeki işten çıkartmaların, medyada yeni bir kitlesel kıyımın başlangıcı olduğu endişesini taşımaktadır.

2001 ekonomik krizinde işsiz kalan 5000 dolayında basın emekçisinin bir daha mesleklerine geri dönemediği gerçeği hafızalardan silinmedi. O dönemden sonra da işten çıkartmalar devam etti birçok meslektaşımız aylarca ücret almadan çalıştığı gibi her yılsonunda yüzlerce basın emekçisi işini kaybetti. Basın emekçileri, sessizce beklemenin, onları işsizlikten korumadığını ve bireysel hareketlerle hiçbir sorunlarını çözemeyeceklerini yaşayarak öğrendiler.

En az 50 bin kişilik bir sektör haline gelen gazetecilik işkolunda basın emekçilerinin yarısı kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. Sendikal haklardan yararlanan meslektaşlarımızın sayısı ise yüzde 1’i geçmemektedir. O nedenle, örgütlü hareket ve dayanışma, basın emekçileri için acil bir ihtiyaç olarak bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

İşsizlik, kötü çalışma koşulları, gelecek korkusu, sendikal haklardan yoksun bırakılmak gazetecilerin kaderi olmamalıdır.

Medya sahipleri, keyfi ve kötü yönetimlerinin sonuçlarına kendileri katlanmalı, yasa dışı uygulamalarının hesabını vermelidir.

Basın emekçileri, ortak ve örgütlü hareket etmenin ve aralarındaki dayanışmayı geliştirmenin koşullarını somutlaştırmalıdır. Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu ihtiyacı karşılamaya her zaman hazırdır.

Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak işten çıkartılan gazetecilerle genel bir değerlendirme yapmak, özel durumlarını görüşmek, bundan sonraki süreçte hem bireysel hakları için hangi yasal yollara başvurabileceklerini hem de meşru zeminlerde ne tür toplu etkinlikler gerçekleştirilebileceğini konuşmak amacıyla 31 Ocak 2011 Pazartesi günü saat 15.00’te TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda bir toplantı düzenlenecektir.

İşten çıkartılan tüm meslektaşlarımızı ve onlarla dayanışma amacıyla tüm basın emekçilerini ve basın meslek örgütleri temsilcilerini, 31 Ocak toplantısına katılmaya çağırıyoruz.

Saygılarımızla

TÜRKİYEGAZETECİLER SENDİKASI
YÖNETİM KURULU"

(soL - Haber Merkezi)