İslamcı “demokratlardan” sözde bağımsızlık söylemi

Obama’nın Osmanlı’ya karşı başlatılan Yunan isyanını “demokrasi mücadelesi” olarak niteleyen sözlerine kızan İslamcılar, Yunanistan’ın kuruluşunda önemli bir aşama olan isyanı "Türk katliamı" olarak nitelendirdiler.

ABD Başkanı Obama’nın Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla Yunan isyanını “demokrasinin beşiğinde demokrasiyi yeniden temin etmek için verilen bir mücadele” olarak tanıması kendilerini zamanın demokratları ilan eden İslamcıları küplere bindirdi. Cihan Haber Ajansı’nın geçtiği haberi, Zaman gazetesi “Obama'dan on binlerce Türk'ün katledildiği kanlı Yunan isyanına övgü” başlığıyla haberleştirdi. Haberde Obama’nın soykırım tasarısı sırasındaki tavrına da işaret edildi.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, Amerika ziyaretinin ikinci gününde ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından Yunanistan Bağımsızlık Günü dolaysıyla bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona katılan ve bir konuşma yapan Yunan Ortodoks Kilisesi'nin Amerika Başpiskoposu Demetrios, Osmanlı ordusunu acımasız olarak niteledi. "Yüzyıllar boyunca kudretli ve acımasız Osmanlı İmparatorluğu'nun işgali altında yaşadıklarını” söyleyen Demetrios, daha sonra tüm zorluklara rağmen “1821'in kahramanları imkansızı başardı. Büyük bir imparatorluğu yenerek 4 asır boyunca yabancı hükmü altında yaşadıktan sonra yeni bağımsız Yunanistan'ı kurmayı başardılar" diye konuştu.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Barack Obama ise muhtemelen hiç bilmediği bir tarih hakkında, danışmanlarının kendisine öğrettiklerini tekrarladı. Habere göre Obama Yunan isyanını şu sözlerle övdü:

"189 yıl önce başka bir piskopos, dağlardaki bir manastırda ağaya kalktı, Yunan bayrağını eline alarak bağımsızlık ilan etti ve demokrasinin beşiğinde yeniden demokrasiyi temin etmek için mücadeleye başladı. (Burada) sadece kısa bir anı kutlamayacağız aynı zamanda Yunanistan ve halkını tanımlayan o ruhu da hatırlayacağız."

“Yunanlılar Türk kanı döktü”
Yunanistan’ın bağımsızlığıyla değil, bu ülkeyi nasıl soyacağıyla ilgilenen ABD yönetiminin Yunanistan’a yaptığı jest kendilerini demokrat ilan eden Osmanlıcı-İslamcı kesimleri fazlasıyla sinirlendirdi. Cihan Haber Ajansı haberin altına not olarak koyduğu “Yunan İsyanı” bölümünde “Yunanlıların Bağımsızlık Savaşı olarak adlandırdığı isyan” diyerek isyanı, Türkiye’de çok sevilen bir söylemle “sözde Bağımsızlık savaşı” olarak ilan etti.

Cihan, Yunanistan’ın bağımsızlık savaşını tanımamakla yetinmeyerek, Yunanlıların Türklerin kanını döktüklerini söyledi. 1800’lerde hızlı bir bozulma yaşayan Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünde Yunanlıların “ayrı bir role sahip olduğunu” vurgulayan Cihan, “İsyan sırasında, ele geçirilen yerlerde Türklere karşı kitlesel katliamlar yapıldı. Tripolis şehrinde 30 bin, Navarin'de de 3 bin Türk, kadın-çocuk ve erkek katledildi” diyerek Yunan isyanını mahkum etti.

Bağımsızlıklarını kazanmak için birkaç kez isyan edilen Yunanlıların özellikle isyanların bastırılması sırasında büyük kayıplar vermeleri haberde yer bulamadı.

İmparatorlukları parçalayan ve yerlerine ulus devletleri geçiren 19. yüzyıl ulusal bağımsızlık savaşları pek çok yerde kanlı çarpışmalara sahne olmuş savaş, göç ve bunların neticesinde yaşanan açlık ve salgınlar kitlesel ölümlere yol açmıştı.

(soL-Haber Merkezi)