İran Reuters'i yasakladı… ama galiba kimse 'basın özgürlüğü' diyemeyecek

Reuters, geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı bir video-haberde İran'daki bir dövüş sporları okulundaki kadınların görüntülerini çekerek, "İran 3 bin kadın ninja suikastçi yetiştiriyor" demişti. Kadınlar habere isyan ettiler. Sonunda İran hükümeti, Reuters çalışanlarının basın kartlarını iptal etti.

İran ülkede çalışan Reuters haber ajansı çalışanlarının basın kartlarını iptal etme kararı aldı. Ancak karar, Reuters'in öyle bir yalan haberi üzerine alındı ki, galiba pek kimse "basın özgürlüğü" diyemeyecek.

Geçtiğimiz Şubat ayında Amerikan haber ajansı Reuters, "İran'da binlerce kadın ninja, suikastçi olarak yetişiyor" başlığıyla bir haber yapmıştı. Habere, Tahran'daki bir kursta dövüş sporlarına çalışmakta olan kadınların görüntüleri de eşlik ediyor, görülen kadınların "suikast yapmak üzere" kendilerini eğittikleri iddia ediliyordu.

Haber derhal batı medyasının birçok organı tarafından servis edildi.

Ancak bir Uzakdoğu dövüş sporu olan Ninjutsu ile ilgilenen İranlı kadınlar, haberi görünce şoke olarak duruma isyan ettiler. Kadınlar, kendilerine gelen muhabirin "İsrail ülkenize saldırırsa savaşır mısınız" gibi sorular sorduğunu, kendilerinin de "Elbette evet" dediklerini, sadece İranlı değil, tüm ülkelerden insanların böyle bir soruya aynı tepkiyi vermelerinin normal olduğunu söylediler.

Reuters, sonradan haberin başlığını değiştirerek, "suikastçi" kelimesini kaldırdı. Ancak bu ufak değişiklik, haberin oluşturulmasındaki rezalet örtbas etmeye yetmiyordu.

Sonunda bugün İran resmi haber ajansı IRNA, ülkedeki Reuters muhabirlerinin basın kartlarının iptal edildiğini duyurdu. Kültür Bakanlığı Dış Basın Departmanı Şefi Muhammed Cevad Agacari, "Tahran'daki Reuters ofisinin tüm faaliyetleri geçici olarak askıya alınmıştır" dedi. İranlı yetkili, Reuters haberinde "suikastçi" denilen kadınların, dövüş sporlarına meraklı üniversite öğrencileri ve ev kadınları olduğunu belirtti.

Reuters baş editörü Stephen J. Adler ise, "Meydana gelen bu hatanın farkındayız ve bunu çok ciddi bir mesele olarak ele alıyoruz. Bir iç teftiş yaptık ve benzeri bir olayın tekrarlanmasının önüne geçmek için gerekli adımları attık" dedi. Reuters yetkilileri, basın kartlarını geri almak için İranlı yetkililerle görüşmeler yapıyor.

(soL - Dış Haberler)