İnternet yasaklarında skandalın yeni adı: DNS Spoofing

İnternet yasaklarıyla ilgili yeni başlayan bir uygulama sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı. DNS Spoofing adı verilen uygulamanın tamamen yasadışı olduğu ve internet sağlayıcısı şirketlerin, banka dolandırıcılarının kullandığı hileye benzer bir yol kullandığı ifade ediliyor.

(soL - Haber Merkezi) İnternet yasakları ile ilgili yeni başlayan bir uygulama sosyal medyada ve internet kullanıcıları arasında büyük tartışma yarattı. Bu uygulamaya DNS Spoofing adı veriliyor.

Bu uygulamanın tamamen yasadışı olduğu, gerek internet yasası kapsamında gerekse bireysel hayatını gizliliği kapsamında çok ciddi bir ihlal anlamına geldiği ifade ediliyor. Bu ihlalin bu şekilde başlatılmış olması, internet kısıtlamaları ile ilgili yasal olmayan ve sonu gelmeyen her türlü uygulamanın önünü açmış durumda.

Uygulamanın çalışma prensibi özetle şu şekilde: Siz DNS'inizi Google DNS ile değiştiriyorsunuz. Sonra Youtube'a girmeye çalışıyorsunuz. Youtube DNS sorgusunu Google'a yapıp yanıtı almayı bekliyorsunuz. Ancak, örneğin TürkTelekom, arada size gelen yanıtı yakalayıp değiştiriyor. Siz de Google DNS'den yanıt aldığınızı sanıyorsunuz ancak TT tarafından manipüle edilmiş yanıtları alıyorsunuz.

DNS yanıtlarının manipule ediliyor olması, internet trafiğinin başka hangi amaçlarla ne şekilde kullanılıyor olabileceğine dair soru işaretlerini de akla getirmeli.

Yeni uygulamayla ilgili yapılan bir özet şu şekilde: