İlahî aşk ile para bastı

Elif Şafak, 300 bin kopya satan Aşk adlı romanından 1,2 milyon lira kazanç sağladı. Tasavvufî aşkı konu eden kitabın satışları, yoğun bir tanıtım kampanyasının yanında çeşitli pazarlama hamleleri ile desteklenmişti.

Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayımlanan ekonomi ve iş dünyası dergisi Forbes Türkiye, son sayısında ‘Türkiye’nin en çok kazanan yazarları’ konusunu kapağına taşıdı. Dergideki dosyaya göre 2008 Ocak – 2009 Ağustos döneminde Türkiye’de en çok satan 20 yerli kitap toplamda 2 milyon kopyalık satış rakamına ulaştı. Kitapları en çok satan 20 yazar, toplamda 42 milyon liralık ciro yarattı.

Elif Şafak, son romanı ‘Aşk’ ile 5 ayda 300 bin kopya satarak ilk sıraya yerleşti. Kitabın Türkiye’deki satışları adedi 19.90 liradan olmak üzere 6 milyon liralık bir ciro yaptı ve yazarına 1,2 milyon lira kazanç sağlayarak onu yılın en çok kazanan yazarı yaptı. Aynı dönemde Şafak'ın piyasada bulunan 9 kitabının ulaştığı toplam satış rakamı ise 393 bin oldu. Bu 9 kitap 7.6 milyon liralık toplam ciro yaptı.

2008 Ocak – 2009 Ağustos döneminde kitaplarından en az 1 milyon lira kazanan diğer yazarlar ise Turgut Özakman, Ayşe Kulin ve Orhan Pamuk oldu. Geçen yıl bu sınırı sadece Orhan Pamuk aşabilmişti.

Matematiksel İngilizce, şiirsel Türkçe
Şafak’ın Mevlana, Şems ve tasavvufi aşkı konu ettiği, Konya ve Boston’da geçen Aşk adlı romanının orijinal dili, çok satan diğer romanlarından 'Araf' ile 'Baba ve Piç' gibi İngilizce. Şafak bu durumu, "İngilizce benim için son derece matematiksel bir dil. Aklım ön planda. Türkçe ise son derece duygusal bir dil. Yüreğim ön planda. Akıl ve yürek, İngilizce ve Türkçe, matematik ve şiir ile kuruyorum romanlarımı. Zıtlıklardan beslenerek" sözleriyle açıklıyor.

İçinden gelmese de reklam için poz verdi
Kitabın Türkçe çevirisi Doğan Kitap tarafından basıldı ve büyük bir tanıtım kampanyası ile piyasaya sunuldu. Tanıtım için hazırlanan fotoğrafta Şafak elinde kitabı ile teatral bir poz verdi. Söylediğine göre Şafak böyle bir poz vermekten pek memnun kalmamıştı ama öyle gerekmişti… Bu açıklama, pek az genç edebiyatçıya tanınan ilgiye mazhar olan ama devamlı olarak isteksiz ve sıkılgan bakışlar atan Şafak’ın bu tavırlarının da bir imaj faaliyetin parçası olduğunu düşündürüyor.

Uzlaşma ‘gri’si
Raflarda son derece dikkat çekecek bir pembe tonu ile tasarlanan kapak, yaklaşık yüz bin satışın ardından çeşitlendirildi. Milliyet gazetesinin haberine göre, "erkeklerin pembe kitap bizi bozar demesi üzerine" kapağın gri versiyonu hazırlandı. Bu fikir, AKP'nin düzenlediği Kütüphane Söyleşileri'ne katılan bir erkek okurun "Pembe kapaklı bir kitapla ortalıkta dolaşamıyorum" demesi üzerine ortaya çıktı.

Şafak, pembeye yönelik bu tutumun maço olduğunu kabul etse de, gri renk seçeneğini “Sadece eleştirerek değiştiremeyiz. Bence insan ilişkileri büyük oranda uzlaşmaya dayalıdır. Sonuçta biz pembe kapağımızdan vazgeçmiyoruz, Aşk romanı pembe kapaklı basılmaya devam ediyor. Ama pembeden bu kadar rahatsız olanlar için bir alternatif üretiyoruz. Okurun taleplerini dinliyor, önemsiyor ve bir seçenek sunuyoruz” sözleriyle savundu.

First Lady’nin favorisi
Tüm medya gruplarının gazetelerinde, dergilerinde ve televizyon kanallarında Aşk için tanıtımlar hazırlanırken, birçok yazar da kitabı köşelerine taşıdı, övgüler yağdırdı. Son olarak da, Aşk’ın Çankaya Köşkü'nün favori kitabı olduğu haberleri basında yer aldı. Aşk'ı önce First Lady, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül okumuştu kitap şimdi kızları Kübra'nın elindeydi. Köşkteki bireyler cimrilik edip tek kopyadan mı okudu, yoksa her biri birer kopya edinerek tiraja katkıda bulundular mı bu bilinmiyor. Ama Hayrünnisa Gül kitabı şu sözlerle övdü:

"Çok beğendim. İnsan okurken zorlanmıyor. Akıp gidiyor. Ancak çok övülüyor diye insan önce şüpheleniyor. Hakkını vermek lazım. Üzerinde çalışılmış. Baktım Abdullah Bey de benden sonra alıp epey okumuş. Kübra da okuyor. Şimdi Elif Şafak'ın Bit Palas'ını ve Benazir Butto'yu okuyorum."