Hürriyet yazarları anlaşamadı: Saray darbesi mi, değil mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç hakkında Hürriyet'in iki çok okunan yazarı anlaşamadı.

Davutoğlu'nu istifaya götüren süreç tartışılmaya devam ediyor. Kimilerine göre bu, seçimlerle işbaşına gelmiş bir Başbakan'a karşı bir Saray darbesi. CHP ve HDP'nin görüşü bu yönde. Hem CHP'nin hem de HDP'nin 1 Kasım seçimlerini de 7 Haziran seçimlerine karşı bir darbe olarak gördüğü hatırlanıyor.

Davutoğlu-Erdoğan geriliminde Davutoğlu'na yakın bir pozisyon alan Hürriyet'in iki önemli yazarı bu konuda anlaşamadı. Hürriyet'in başına geçeceği yönünde yorumların yapıldığı Ahmet Hakan ortada darbe falan yok derken, Ertuğrul Özkök tam tersi yorumda bulundu ve "Anayasa askıya alındı, bu bir darbedir" dedi.

'SİLAH MI DAYADI?'

Ahmet Hakan "Erdoğan, Davutoğlu'nun kafasına silah mı dayadı?" diye sorarak, darbe eleştirilerine itiraz ettiği yazısında, Davutoğlu'nun hiç direnmediğine, aksine Erdoğan'a yönelik "vefa" dolu sözler sarfettiğine dikkat çekerek şöyle dedi: Darbe marbe yok ortada. Peki ne var? Şu var: Bütün iradelerini bir kişinin iradesine gönüllü olarak teslim eden ve bundan zerre rahatsızlık duymayan bir heyet var. Ki bu durum... Demokrasi açısından, en az darbe kadar bizi kaygılandırması gereken bir durumdur." 

"28 ŞUBAT DARBEYSE, BU DA DARBE"

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, gazetesinin Facebook sayfası üzerinden gerçekleştirdiği #SoruHürriyeti canlı yayınında yeni Başbakan’ın Bekir Bozdağ olacağını belirterek Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak görev yaptığını ve bir sonraki kişinin başkan yardımcılığı görevini yürüteceğini ileri sürdü. Özkök, Davutoğlu’nun normal indirilme prosedürlerinin dışında görevden ayrıldığına değinerek, “Eğer 28 Şubat'a darbe diyorsanız Başbakan Davutoğlu’nun görevinden ayrılması da bir darbedir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasayı uygulamadığına dikkat çeken Özkök, “Türkiye bugün fiilen başkanlık sistemine geçti. Anayasa varmış ama uygulanmıyormuş, bunu gördük biz. Bu yürürlükteki anayasa askıda demektir” diye konuştu.