Hollandalı gazeteci Türkiye’den kovuluyor

Uzun süredir Türkiye’de yaşayan ve çalışan Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen bir süredir “istenmeyen adam” ilan edilmiş durumda. Oturma izni uzatılmayarak Türkiye’den gitmesi sağlanmaya çalışılıyor.

(soL - Haber Merkezi) Uzun zamandır Türkiye’de yaşayan ve çalışan Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen, yabancı medya kuruluşlarında Türkiye hakkında yaptığı haberler ile tanınıyor. Kendisi ayrıca Türkiye’de sarı basın kartı sahibi.

Ancak Vermeulen bir süredir, Türkiye’ye giriş-çıkışlarında sorun yaşıyor. İlk kez yedi ayı aşkın bir süre önce ülkeye girişi sırasında, sınır polisi tarafından, kendisine bir “güvenlik sorunu” olduğu ve ülkeye girişinin yasak olduğu belirtildi. Ancak oturma izni ve basın kartı sayesinde bu sorun aşıldı. Vermeulen o günden bu yana Türkiye’ye her girişinde bu sorunu yaşıyor.

Vermeulen, daha sonra Emniyet Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye’nin La Hey’deki büyükelçiliğine başvurarak, sorunun kaynağını öğrenmeye çalıştı ancak bu kurumlardan herhangi bir yanıt alamadı. Bağlı çalıştığı Nrc Handelsblad gazetesinin ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın bilgi almak için yaptığı girişimler de herhangi bir sonuç vermedi.

Oturma izni uzatılmadı
Vermeulen’e göre geçtiğimiz Eylül ayında, İstanbul’da bir emniyet yetkilisi kendisini tehdit etti ve ülkeyi terk etmesini istedi. Daha sonra Vermeulen’e, oturma izninin ve basın kartının süresinin 1 Ocak 2014’te sona ereceği ve uzatılmayacağı bildirildi.

Böylece, Türkiye’nin Suriye’deki El Kaide militanlarına yardım ettiğini belgeleyen bir gazeteci, ülkeden uzaklaştırılıyor. Medya kuruluşları üzerindeki hükümet baskısı, yabancı bir medya mensubunun üzerinde başka bir şekilde ortaya çıkmış oluyor.

Görüşlerine başvurduğumuz Vermeulen, daha önce çalıştığı herhangi bir ülkede bu tür bir sorun yaşamadığını vurguladı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın basıncına karşın kendisine hâlâ neden kara listeye alındığının belirtilmediğini vurgulayan Vermeulen, avukatının kendisine bu konuda bilgi verilmesi için bir dilekçe ile yasal başvuruda bulunduğunu belirtti.

Akçakale'yi haber yapmıştı
Geçtiğimiz ay, Hollandalı gazeteci Bram Vermeulen’in yaptığı bir görüntülü haber, başta Hollanda kökenli yayın kuruluşları olmak üzere çeşitli televizyon kanalları ve internet sitelerinde yayımlandı. Haberde yer alan görüntülerde, Şanlıurfa ilindeki Akçakale sınır kapısında, bazı kamyonlara kolilerin yüklendiği ve bunların daha sonra Suriye tarafına geçirildiği görülüyor. Görüntülerde kolilerde ne olduğu anlaşılmazken, kamyonların hemen yanında belinde silah olan uzun sakallı kişiler dikkat çekiyor. Bunlardan bazıları asker üniformalı. Bazıları çok düzgün bir Türkçe ile konuşuyor, bazıları ise Arapça konuşuyor.

Suriye’de Esad yönetimine karşı emperyalizmin desteğinde savaşan gruplara üye olduğu anlaşılan ve bir bölümünün Türk olduğu belli olan militanlar, Akçakale sınır kapısında ellerini kollarını sallayarak dolaştığı gibi, içinde ne olduğu anlaşılmayan koliler, Suriye tarafına herhangi bir denetime tabi tutulmadan serbestçe geçebiliyor.

Bilindiği gibi Akçakale sınır kapısının Suriye tarafında yer alan Tel Abyad, El Kaide’ye bağlı Irak Şam İslam Devleti isimli örgütün denetiminde bulunuyor.