Haziran Direnişi'ni yazan 59 gazeteci işinden oldu

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında CPJ’in “Basına Yönelik Saldırılar” 2014 yılı raporunu tanıttı. Raporda Türkiye'ye yönelik sert eleştiriler var.

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre CPJ’in “Basına Yönelik Saldırılar” 2014 yılı raporunda, Türkiye, geçtiğimiz yıl olduğu gibi dünyada en çok gazeteci hapseden ülke olarak ilk sıradaki yerini korurken, Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümet karşıtı haberler yaptıkları gerekçesiyle 59 gazetecinin de işinden kovulduğu ya da istifaya zorlandığı kaydedildi.

“Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor”
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova da yaptığı konuşmada “Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor” ifadesini kullandı. Gezi Parkı olaylarının ardından eleştirel yayın yapan bazı gazetecilerin işten çıkarıldığını söyleyen Ognianova, yeni internet yasasının da Türk hükümetine, mahkeme kararı olmadan internet sitelere erişimi durdurma imkanı verdiğini hatırlattı.

Ognianova, bir soru üzerine de Türkiye’deki internet yasasının, değişiklik öncesi haliyle de kısıtlayıcı olduğunu ileri sürerek “Zararlı olduğu ya da özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği farz edilen web sayfaları ya da haber platformlarına erişimin engellenmesi hükümetin politikalarını eleştirenleri susturmak için kullanılabilir. Zaten kısıtlayıcı olan mevcut yasa, yeni düzenlemeyle mahkeme kararı olmadan iletişimin sansürlenmesini getirebilecek” diye konuştu.