Hani Şerif Mardin artistti?

Birkaç ay önce yayımladığı bir haberde Şerif Mardin'i "artist" olmakla ve "saçmalamakla" suçlayan Zaman gazetesi, TÜBA'ya saldırma fırsatı bulunca Mardin'i yere göğe sığdıramadı.

Şerif Mardin'in TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyeliğinin reddedilmesi üzerine basında çok sayıda değerlendirme yer aldı. Bu değerlendirmeler arasında en çok dikkat çeken, Zaman yazarı Mümtazer Türköne'nin dünkü yazısı oldu. TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat'ın bu konuya ilişkin yapmış olduğu bir değerlendirmeden yola çıkarak TÜBA'ya sert eleştiriler yönelten Türköne, TÜBA'nın kapatılması gerektiğini yazdı.

Gerekçe neymiş?
Türköne dünkü yazısına, TÜBA Başkanı Prof. Yücel Kanpolat'ın sözlerini çarpıtarak başladı. Türköne, Kanpolat'ın ifadesine göre red gerekçesi için şöyle dedi: "Gerekçe, Mardin'in Bediüzzaman hakkında yaptığı çalışma imiş. TÜBA Başkanı Yücel Kanbolat, Mardin'i taraflı davrandığı, Bediüzzaman Said Nursî'yi 'parlattığı' gerekçesi ile, TÜBA üyeliğine almadıklarını söylüyor." Kanpolat 12 Nisan'da Hürriyet'te yayımlanan açıklamasında şunları demişti: "Şerif Mardin, Said-i Nursi üzerine çalıştı diye değil de, Said-i Nursi’yi fazla parlattı diye eleştirildi. Ben bilim insanı olarak her konuda çalışabilirim. Ama üzerinde çalıştığım kişinin sadece iyi yanlarını yazarsam bu bilim ahlâkına sığmaz. Şerif Bey bu konuda taraf gibi davrandı. "

"TÜBA, Mardin'in zekatı olamaz"
Şerif Mardin'i üyeliğe kabul etmeyen TÜBA'nın "bilimselliği"ni kimsenin ciddiye alamayacağını iddia eden Türköne, "TÜBA'nın halkın vergilerinden aktarılan dünya kadar bütçe ile Türk sosyal bilimine yaptığı katkıyı yüzle çarpıp, beşinci kuvvetini alsanız Şerif Mardin'in yazdığı bir makalenin zekâtı kadar etmez. Bu kurumu kaldırıp çöpe atın ve bir bilim akademimiz var diye avunmaktan vazgeçin" dedi.

Yazısında Şerif Mardin'in ne kadar önemli ve büyük bir bilim insanı olduğunu anlatan Türköne, "Bir yığın cahil akademisyen tarafından din konusundaki çalışmaları yüzünden "dinci" diye yaftalanan bu bilim adamı, tek başına bu ülkede bilimin neden gelişmediğine dair açık bir fikir veriyor" dedi.

"Kapatın gitsin!"
Yazının tamamında Şerif Mardin'i övüp TÜBA'yı yerden yere vuran Türköne, yazısının sonunda TÜBA'nın kapatılmasını salık verdi: "Bilimi kavrayamayan, kavrayamadığı şeyi de mahkûm eden ruhban sınıfının içinde yer aldığı kurumun kapısına kilit vurmak, bilimin gelişmesine katkıda bulunmak için yapılacak en doğru şey. Hiç olmazsa yeni yetişenlere engel olmazlar. Doğrusu bilime yapılacak en isabetli katkı, TÜBA'nın hemen kapatılması."

Zaman, Şerif Mardin'e artist demişti
Daha önce Aksiyon dergisinde yayımlanan bir röportajda Prof. Dr. İsmail Kara, Şerif Mardin hakkında hakarete varan eleştirilerde bulunmuştu. Bir bölümü de Zaman'da yayımlanan bu röportajda, "Şerif Mardin'in yaptığı tam bir artistlik. Şerif Bey yaşlandı, saçmalıyor. Bunların aynen kullanılmasını istiyorum. Gençliğinde daha rafine işler yapıyordu. Fakat din meselesi aydınlar tarafından iyi bilinmediği için hoca yine önemli bir şey söyledi zannediyorlar. Nakşilik hakkında yazdıkları da fecaat. Yaklaşık 10 yıldır Nakşilik üzerine yazıyor. Bir rezalet" ve "Gündelik hayatımızda o kadar akıl almaz hadiseler yaşıyoruz ki esas problemleri tartışmaya vakit kalmıyor. Şerif Mardin başta olmak üzere herkes sıyırıyor" gibi ifadeler yer alıyordu.

Bu röportajda Şerif Mardin'e hakaret edilirken kılı kıpırdamayan Türköne'nin, TÜBA söz konusu olduğunda bu kadar keskin ve hakarete varan eleştiriler yapması dikkatlerden kaçmadı.

(soL - Haber Merkezi)