'Halkın haber alma hakkı engellenemez'

Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecileri hedef alan baskılara ilişkin bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Çağlayan'daki rehine olayıyla başlayan basına yönelik baskılar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehditleriyle sürüyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TGS, "Halkın haber alma hakkı engellenemez" dedi.

Açıklama şöyle:

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın dün öğle saatlerinde rehin alınmasıyla başlayan olaylarda yine gazeteciler hedef alındı. Yaşananları halka doğru bir biçimde aktarmak için görevinin başında olan gazeteciler kolluk güçlerinin saldırısına uğradı.

Konulan yayın yasağının ardından Çağlayan Adliyesinde gelişmeleri takip eden gazetecilere yönelik müdahaleler de arttı. Kanal D muhabiri meslektaşımız, rehine olayının henüz ilk saatlerinde çekim yaptığı için saldırıya uğradı. Tüm gazeteciler basın odasına kilitlendi ve saatlerce burada tutuldu. Basın odasının kapısından cep telefonu ile çekim yapmaya çalışan Akşam Gazetesinden Hilal Yıldırım darp edildi. 

Operasyonun ardından içeri girmeye çalışan avukatlarla polis arasında çıkan arbedede Birgün Medya’dan Ece Aydın gözaltına alındı. Aydın, ancak sabah 04.00 sularında serbest bırakıldı.

Basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına yönelik saldırılar bunlarla sınırlı kalmadı. Hürriyet, Cumhuriyet, Posta, Zaman, Bugün, Sözcü, Taraf, Yeniçağ, Ortadoğu, Today’s Zaman, Milli Gazete, Birgün ve Yurt Gazeteleri ile CNN Türk, Kanal D, IMC TV, Samanyolu Haber ve Bugün TV’de çalışan gazeteciler merhum savcının cenaze törenine alınmadı. Akreditasyonun gerekçesini soran gazetecilere talimatın Başbakanlıktan geldiğini söylendi.

Gazetecilerin görev yapmasının engellenmesi ve saldırıya uğraması kabul edilemez.

Haber değeri taşıyan her olayda yayın yasağı getirilmesi ve polisin gazetecileri hedef alması halkın gerçekleri öğrenme hakkına yapılan bir müdahaledir.

Cenaze törenindeki akreditasyon uygulamasını kınarken, yetkilileri Çağlayan Adliyesinde gazetecilere saldıran polisler hakkında işlem yapmaya çağırıyoruz.