Haksöz Haber soL'a kızacağına, islamcılara kızsın!

Türkiyeli islamcıların bir kısmının Suriye'de muhalefete destek adına dış müdahaleyi onayladıkları forumla ilgili soL haberi, Haksöz Haber'i kızdırdı. Oysa asıl kızmaları gereken, islamcılar...

soL'un Özgür-Der tarafından düzenlenen ve Türkiyeli islamcıların Suriye meselesini tartıştıkları foruma dair yaptığı habere, Haksöz Haber'den eleştiri geldi. soL'un haberinde 10 konuşma yapılan forumda konuşmacıların çoğunluğunun Suriye'de muhalefetin iktidara karşı dış destek almasına sıcak baktıklarına dikkat çekilmişti.

Haksöz Haber, soL'u "iftiracılıkla" suçlamış, "duyduğunu anlamamak"la, "seviyesizce ve edepsizce iftiralarda bulunmak"la itham etmiş.

Açık ve net yanıtımızı verelim. soL'un haberinde, tek tek isimlerin yaptıkları konuşmalardan yapılan alıntılar, Timeturk sitesinin forumla ilgili haberinden aynen alınmıştır. Timeturk sitesinin editörü Turan Kışlakçı da forumdaki konuşmacılardan birisidir.

Yani soL'un haberinde geçen cümleler eğer çarpıtıldıysa, bunları çarpıtan Timeturk olmalı. Haksöz Haber, yazılanları beğenmiyorsa Timeturk'e kızsın.

Haberimizde eleştirilebilecek tek nokta da budur: Konuşmalardan yapılan alıntıları kendi muhabirimiz yoluyla değil, Timeturk üzerinden almış olmamız. Zira foruma giden muhabirimiz, kendisinden başka hiçbir başı açık kadın olmayan salona girmesiyle birlikte tüm yüzlerin kendisine dönmesi üzerine ortamdan rahatsız olarak salonu terk etmiştir.

Gelelim söylenenlerin içeriğine… soL'un forumda yapılan konuşmalardan alıntılardan oluşan haberinin spotunda şu ifadeye yer verilmişti: "(Forum) islamcıların büyük kısmının Suriye'de rejim değişirse iktidara Müslüman Kardeşler geleceği için dış müdahale de dahil her türlü mücadeleyi göze alması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu."

Zaten Haksöz Haber'in tepkisinin altında da, bunun söylenmesi yatıyor. İslamcılar'ın zayıf karnı, eskiden beri emperyalizmle yaptıkları işbirliği oldu. Eğer Timeturk'ün, ve dolayısıyla soL'un haberlerinde yer alan ifadeler doğruysa, örneğin aşağıda geçen ifadelerin, Suriye'de dış desteğe onay anlamına gelmediğini iddia edebilirler mi?

Şemsettin Özdemir:
"Ortadoğu’daki despot rejimler bizim dışımızdaki güçlerin imkanı ile kuruldu. Bu despot rejimler kurduruldu. Şimdi bu despot rejimleri devirmek isteyen halka birileri dışarıdan destek vermek istiyorsa bunu çok önemsememek gerekiyor. (…) Yabancı rejimler kimi yerlerde bu ayaklanmaları destekleseler bile ben Müslümanların duruma vaziyet edebileceğine inanıyorum."

Davud Güler:
"Ayaklanma meşru ise ayaklanmaların arkasındakilerin kimler olduğu ikincil önceliklidir."

Ahmet Kaya:
"Suriye meselesinde TC, ABD ve İran faktörü Müslümanları bocalatıyor. İran çizgisini takip eden Müslümanların Suriye konusunda gelişmelerin Hizbullah ve Hamas’ı tehdit edebileceğini gerekçe göstererek direnen Müslümanların haklarını korumamaları yanlıştır."

İslamcılar arasındaki tartışma şu noktalara odaklanmıştır: Müslüman Kardeşler iktidara geleceğine göre, batıdan gelecek desteğin kabul edilmesi makul olmaz mı? İktidarı almak için her yol mübah mıdır? Esad rejimi devrilirse, yeni rejim Hamas-Hizbullah-İran ekseniyle Esad'ın geliştirdiği ilişkiden daha geri bir ilişki geliştirir ve böylece batıya direniş ekseninin güçsüz düşmesine sebep olur mu?

Forumdan görüldüğü kadarıyla çoğunluk, Müslüman Kardeşler iktidara geleceği için bu "rüzgarın" karşısında durulmaması gerektiğini, Müslüman Kardeşler'in ise iktidara gelmesi durumunda İran-Hamas-Hizbullah eksenine hasmane bir tavır takınmayacağını savunuyor. Forumda konuşanlardan dış müdahaleye açıkça karşı çıkan sadece Nurettin Şirin gözüküyor. Fevzi Zakiroğlu, Osman Atalay ve Hamza Türkmen ise, dış desteğe karşı açıklama yapmak yerine, varlığını inkâr ediyor.

soL, daha önce de islamcıların arasında yürütülen Suriye tartışmasında tarafların ne dediğine dair haberler yapmıştı:
İslamcılar Suriye müdahalesine ne diyor?
İslamcıların Suriye tartışmaları sürüyor
İslamcıların Suriye tartışması sürüyor

(soL - Haber Merkezi)