Hakan Tahmaz'a ve Birgün'e Karayılan cezası

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ile yapılan röportaj nedeniyle yargılanan Hakan Tahmaz’a 10 ay hapis, BirGün gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu’na para cezası verildi. Çeşmecioğlu “Bugün yayınlanmamış bir kitap bile imha edildi. Ceza üzerine bir şey diyemiyorum” diye konuştu.

Birgün gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle:

Karayılan ile röportaj yaptığı için yargılanan Hakan Tahmaz ve röportaja yer veren gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çeşmecioğlu hakkında mahkeme "örgüt açıklamalarına yer vermekten" ceza kararı verdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (24 Mart) görülen duruşmada savcı Kasım İlimoğlu mütalaasında sanıkların gazetecilik faaliyeti yürüttüklerini belirterek ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına dayanarak beraat istedi.

Mahkeme heyeti ise oybirliği ile verdiği kararında Tahmaz'a 1 yıl hapis cezası verdi, cezayı 10 aya indirdi Çeşmecioğlu'nun ise 1000 günlük adli para cezası ödemesi kararlaştırıldı.

Kararı değerlendiren Çeşmecioğlu "Her şeyi görmüştük bu ülkede ama bugün ilk defa yayınlanmamış bir kitap imha edildi. Bunu da görmüş olduk. O nedenle aldığım ceza hakkında üzerine bir şey diyemiyorum. Tabii ki itiraz edeceğiz ama bu bizim ayıbımız değil" dedi.

Türkiye Barış Meclisi aktif üyesi olan Tahmaz ise "Biz gazetecilik faaliyetimizi yaptık. Bugün bütün gazeteciler, ana akım medya Karayılan ile röportaj yapmak için sırada. Bizlerse muhalif olduğumuz için cezalandırılıyoruz" diye konuştu.

Tahmaz röportajın barış çalışmaları kapsamında olduğunu belirterek "Bu bir basın özgürlüğü problemi ama bizlere çifte standardın olduğunu da gösteriyor" dedi.

9 Ağustos 2008'de çıkan "Tek Taraflı Ateşkes Sorunu Büyütüyor" başlıklı röportaj nedeniyle 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/2. maddesi uyarınca ve "PKK/KONGRAGEL açıklamalarını yayımladıkları" iddiasıyla yargılanıyorlardı.