Habertürk'ten 'şiddet dolu' ODTÜ haberi

Haber Türk'ün dün yayınlanan ana haber bülteninde, ODTÜ tarihinde öğrencilerin "şiddet dolu eylemleri" anlatılırken, üniversite gençliğinin mücadelesiyle "darbeye zemin hazırlandığı" iddia edildi.

ODTÜ'ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişiyle birlikte yaşanan polis şiddetinin ardından ODTÜ'ye karşı başlatılan karalama kampanyasına Haber Türk de katıldı.

Dün yayınlanan ana haber bülteninde "ODTÜ tarihi"nden görüntülere yer veren kanal, ODTÜ'nün akademik ve bilimsel düşünceyle birlikte "eylemleri" ile de anıldığını belirtti, öğrencilerin "aralarında sızan provokatörler" nedeniyle darbeye zemin hazırladığı iddia edildi.

Haberde Ankara Emniyeti ile Erdoğan'ın "öğrenciler molotof kokteyli attılar, lastik yaktılar" sözleri tekrar edilirken, haberde "Öğrencilerin şiddetine Başbakan'ın ve davetlilerin güvenliklerini sağlamakla görevli polisin aynı şekilde karşılık vermesi" denilerek polis şiddeti öğrencilerin üzerine yıkılmaya çalışıldı.

Kommer'in arabası "havaya uçurulmuş"
ODTÜ tarihindeki önemli olaylardan birisi olan "Vietnam Kasabı" ABD Büyükelçisi Kommer'in arabasının yakılması olayını "Büyükelçinin arabasını havaya uçurmuşlardı" diye anons eden Haber Türk, 6. Filo'yu protesto eden öğrencilerin ve işçilere faşist ve gerici bir grubun saldırmasını ve 2 kişiyi öldürmesini de "sağ ve sol görüşlü öğrencilerin çatışması" olarak verdi.

Haberde, "Hükümetleri, sistemi, düzeni eleştirirken bazen de darbeye giden yolu açmak için kullanıldıkları da bir olgu haline geldi. Pek çoğu için 'romantik devrimci' tanımlaması yapılsa da içlerine sızan provokatörler sayesinde ortaya çıkan tablo karanlık dönemlerin gerekçesi sayıldı" denirken, ODTÜ'lü devrimcilerin mücadelesinin hangi darbeye yol açtığı, bunun bir "olgu" haline geldiğinin kim tarafından dile getirildiği, hangi provokatörlerin "karanlık dönemlerin gerekçesi" sayıldığı anlaşılamadı.

Haberde, "Üniversite gençliğinin kimler tarafından, hangi amaçla kullanıldıkları çok sonradan anlaşıldı. Üniversite gençliği, özellikle ODTÜ'lü öğrenciler demokratik haklarını kullanmakla başlayan, ancak zaman zaman şiddet eylemlerine dönüşen sürecin aktörleri olarak tarihteki yerini aldı." denildi.

Kısa bir ODTÜ hatırlatması
Haber Türk'ün haberi büyük çarpıtmalar barındırıyor ve AKP'nin ODTÜ'ye yönelik saldırısının izlerini taşıyor. Örneğin ODTÜ'lü Taylan Özgür'ün İstanbul'da polis kurşunuyla öldürülmesi hiç konu edilmiyor. ODTÜ'lülerin uzun yıllardır "Karakaya Kapısı" olarak bildikleri Eskişehir yolundaki A1 kapısı da, ODTÜ öğrencisi Ertuğrul Karakaya'nın jandarma tarafından öldürüldüğü gün ile hatırlanıyor.

90'lı yıllarda, JİTEM'i ilk kez deşifre edenler de ODTÜ öğrencileri oluyor. Ancak Haber Türk'ün haberinde bunların izi bile bulunmuyor.

Haber Türk'e "anlamlı" transfer
Haber Türk gazetesinin künyesine "Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı" sıfatıyla eklenen bir isim dikkat çekiyor. Bu kişi, Fatih Saraç.

Fatih Saraç'ın "sıfatları" arasında şunlar da yer alıyor:

- BİM'in eski ortağı...

- Kasımpaşa Spor'un yönetim kurulu üyesi (Turgay Ciner'de yönetimde)

- Yeni Şafak'ın eski ortaklarından...

- A101 marketlerinin sahibi... (BİM'den ayrılınca aynı işletme mantığına sahip A101 marketlerini kurdu.)

*Babası Emin Saraç hem Suud sermayesi hem de Türkiye'deki muhafazakar kesim içinde çok etkili ve hatrı sayılır bir isim.

(soL - Haber Merkezi)