Gerçekler itina ile gizlenir!

Fotoğraflar ve video görüntüleri Yıldız Teknik Üniversitesi'de ne yaşandığını, saldırgan grubun hangisi olduğunu ve polisin kimden yana konum aldığını gösteriyor. Ancak haber yazarken bunların pek önemi yok!

Son iki gündür Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ne yaşandığı öğrencilerin çektiği fotoğraf ve video görüntülerinde oldukça açık bir biçimde görünüyor. İlk gün Müslüman Gençlik isimli grup ellerindeki sopalarla 6 Kasım'da Dolmabahçe'de yapılacak eyleme çağrı yapan afişler asan TKP'li Öğrencilere saldırıyor. İkinci gün ise yine saldırmak için toplanan gerici gruba polis 'bu defa bize bırakın' diyor ve öğrencilere cop ve biber gazı ile saldırıyor. Fotoğraflar ve video hemen her haber sitesinde var ancak haber başlıkları ve haber metinleri farklı!

YÖK'ün türban ve polis genelgelerinin nasıl bir sonuç verdiği, gericilerin cesaretinden ve polisin 'rahatlığından' net olarak görünüyor ama yaşananlar ile YÖK genelgeleri arasında bağlantı kurmak tercih edilmiyor!

Dün YTÜ'de yaşananlar medyaya Doğan Haber Ajansı ve Cihan Haber Ajansı olmak üzere iki kaynaktan ulaştırıldı. Doğan Haber Ajansı gerçekleri az da olsa verirken, Cihan Haber Ajansı yalan haber konusunda yine kendini aştı.

Zaman'ın gerçeklere ayıracak zamanı yok!
Zaman gazetesinin haberleri "Aslında Zaman'ınız var" isimli reklam filmindekine pek benzemiyor. Dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaşananlar 'Zaman Multimedya'da "Yıldız Teknik'te Başörtüsü provokasyonu" başlığı ile verilmiş. Üstte yaşananların videosu var ama belli ki başlık ile video arasındaki açık çelişkiden rahatsızlık duyulmamış.

Habere göre, eli sopalı saldırganlar 'öğrenci', afişi asanlar kavgacı! Tabi, polis üstteki videoda olsa da alttaki haberde yok. Videonun altında şunlar yazılmış: Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, kendilerine 'Öğrenci Kolektifleri' adını veren bir grup öğrencinin astığı başörtüsü karşıtı afiş kavgaya neden oldu. Afişin asılmasına tepki gösteren öğrencilerle kolektif üyeleri arasında kavga çıktı.

Zaman'ın diğer haber başlığı ise yine gerçeklerden oldukça uzak: Başörtüsü karşıtı afiş asan öğrenciler olay çıkardı

Habervaktim: Başlık, haber metni, spot ve haber fotoğrafı birbirinden farklı
Hedef gösterecek şekilde haberler yapan habervaktim sitesi, YTÜ'de yaşananları yine hedef gösterecek biçimde yapmaya çalıştı. Ancak ortaya çıkan haberde tuhaflıklar hemen göze çarpıyor.

Haberde başlık olarak "Örtü düşmanı TKP'liler yine sahnede" kullanılmış. Haber fotoğrafı olarak 2008 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi'nde gerçekleşen ve TKP'li Öğrenciler ile herhangi bir ilgisi olmayan bir türban protestosu kullanılmış. Haberin spotu şöyle yazılmış: 2008 yılında başörtülü bir öğrenciye saldıran Türkiye Komünist Parti üyesi öğrenciler, başörtüsü karşıtı afişler asarak olay çıkardı...

Cihan Haber Ajansı'ndan alınan haber metni ise bambaşka: Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, kendilerine 'Öğrenci Kolektifleri' adını veren bir grup öğrencinin astığı başörtüsü karşıtı afiş kavgaya neden oldu. Afişin asılmasına tepki gösteren öğrencilerle kolektif üyeleri arasında kavga çıktı.

'Özgürlükçü solcu' Radikal'e yakışmadı!
Eyüp Can'ın genel yayın yönetmenliğinde 'özgürlükçü solcu' olacağı açıklanan Radikal gazetesi yaşananları "Yıldız Teknik'te başörtüsü arbedesi" başlığı ile verdi.

Doğan Haber Ajansı'ndan alınan haber metninde ise 'karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki çıkan kavgaya polis müdahale etti' ifadesine yer verildi. İki öğrencinin görüşlerine yer verilmesi ise DHA'nın haberinin gerçeklere az da olsa yakın olmasını sağladı.

Hürriyet gazetesi 'Yıldız Teknik Üniversitesi'nde arbede', Milliyet gazetesi 'Yıldız Teknik Üniversitesi'nde türban kavgası', CNN Turk 'türban gerilimi bu kez YTÜ'de', Posta ve Vatan gazeteleri 'Üniversitede türban kavgası' başlığını kullandı. Bu sitelerde haberin fotoğraflarına ve videoya yer verildi ancak haber metni yine klasik olarak 'karşıt görüşlü öğrencilerin kavgasına polis müdahalesi' çerçevesi ile verildi.

Cumhuriyet gazetesinden tuhaf haber
Yaşananları 'Üniversitede türban gerginliği' başlığı ile veren Cumhuriyet Haber Portalı, haberin spotunda şu cümlelere yer verdi: Türban tartışması üniversitelerde tepkiye yol açtı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde pankart açan grup ile karşıt görüşe sahip öğrenciler arasında gerginlik yaşandı. Olaylar, polis müdahalesiyle sona erdi.

Ancak video ve fotoğraflarda göründüğü gibi olaylar polis müdahalesi ile başladı.

Bu videoyu tekrar izlesinler

(soL - Haber Merkezi)