Genç Siviller “Taraf” tutuyor!

Genç Siviller, son dönemde yaptıkları etkinlik ve eylemler ile nasıl bir oluşum oldukları konusunda net mesajlar vermeye başladı.

soL (HABER MERKEZİ) 2003 yılında, "19 Mayıs'lar stadyumlardan kurtarılsın" başlıklı bir bildiri ile medyada yer almaya başlayan Genç Siviller, daha sonra Cumhuriyet Gazetesi'nin bir haberine konu oldular. Gazetenin "Genç Subaylar Rahatsız" haberinde genç subayların rahatsız olduğu konular arasında "19 Mayıs statlardan kurtarılsın!" önerilerini görünce, şimdiki adlarını kullanmaya başladılar.

soL'da yayınlanan bir köşe yazısında belirtildiği gibi, Genç Siviller "F-tipi ideolojik tercihleri ve politik çizgisiyle cüretli çıkışlarını ara vermeden sürdüren Converse referansı çok açık olan ambleminin, sivilliğin sembolü "yırtık spor ayakkabısı" olduğunu iddia eden, "demokrasi" aşkıyla, "sivil anayasacılığı"yla, koşulsuz TSK karşıtlığıyla, Kürt ve Ermeni politikalarındaki "açılımlarıyla" açıktan ABD politikalarına su taşıyan bir "genç" örgüt olduğu iddia ediliyor.

Önce Taraf Gazetesi sonra Genç Siviller
Genelkurmay bünyesinde hazırlandığı iddia edilen ve Taraf Gazetesi'nde yayınlanan "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" haberinden bir süre sonra, "Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu" üyeleri ile birlikte "Paşa paşa yargılanana kadar peşinizdeyiz" dövizleri eşliğinde eylem yapan Genç Siviller, basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdiler: "Taraf gazetesi tarafından ortaya çıkarılan plan karşısında şaşırmıyoruz, hayrete düşmüyoruz. Bu planlar Türkiye için ne ilk ne de son. Bugüne kadar defalarca yazılmış ve 27 Mayıs'ta 12 Mart'ta, 12 Eylül'de ve 28 Şubat'ta başarılı olmuş planların 2009 modelidir."

Genç Siviller'in şiddetle karşı oldukları TSK'nın bir kurum olarak bağlı olduğu NATO hakkında hiç yorum yapmadıklarını ve ilgili yorumlarda da sessiz kaldıklarını da 26 Nisan 2008' de Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirdikleri "Hukuk, Devlet, Derin Devlet... Sempozyumu"nda da görüyoruz.

Bu sempozyuma davet ettikleri İtalyan Gladio davasını yürüten savcı Felice Casson, Gladio'dan söz ettiği konuşmasında açıkca "Bu yapı özünde bir NATO oluşumu değil, bir CIA oluşumudur. Böyle bir yapı ortaya çıkınca, bunları savunanlar 'Biz bu örgütü İtalyan halkını Sovyetlerin istilasından korumak için kurduk' dediler. Bu yapı, NATO'ya bağlıydı, ama sadece bununla bitmiyordu. Bu yapı aynı zamanda CIA'e bağlıydı. İtalyan Gizli Servisi ve CIA arasında bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşmada İtalyan devleti ve parlamento atlatılmıştı" dedi.

Yayınladıkları "Ergenekon nasıl çökertilir" adlı e-kitapta, sempozyuma katılan Ali Bayramoğlu, Yasemin Çongar ve Cengiz Çandar gibi isimlerin, bu yorum karşısında bilinçli bir şekilde sessiz kalmayı ya da konuyu çarpıtarak geçiştirdikleri görülüyor.

Genç Siviller'den AKP Konferansı... Neden?
Haziran ayında AKP Konferansı düzenleyen Genç Siviller gerekçelerini şöyle açıkladılar: "İktidarın büyük ortağıyken 28 Şubat darbesiyle önce muhalefete sonra Anayasa Mahkemesi'ne düşürülen bir partinin 'yenilikçi' kanadı oldular. Amblemi ampul olan başka bir parti kurdular. Bu partinin, liderinin siyasi yasaklı, ambleminin ampul olduğunu görenler 'şaka herhalde' dediler. (...) bu parti kuruluşunun üzerinden bir yıl bile geçmeden tek başına iktidar oldu, katıldığı ikinci seçimde ise her iki kişiden birinin oyunu almayı başardı. Hakkında kapatma davası açıldı, odak olduğu söylendi, para cezasına çarptırıldı. Böyle bir hikayenin üzerine konuşmak, değil Türkiye'de, dünyanın öbür ucunda bile ilgi çekicidir. Şimdiye kadar bu konuyu etraflıca konuşmamış olmak ise bir o kadar tuhaftır. Genç Siviller bu tuhaflığa son veriyor ve bu ilgi çekici konuyu havadar bir salonda tartışmaya açıyor."

Toplantıya katılan konuşmacılar ve başlıklara bakınca, konferansın açıklamada dendiği gibi "etraflıca" değil, mutabakatla gerçekleştirildiği görüldü.

1. Oturum
Muhafazakar Demokrasi Sentez mi, Oksimoron mu?
Yüksel Taşkın (Marmara Üniv), Fahrettin Altun (İstanbul Şehir Üniv.) Gökhan Bacık (Fatih Üniv.)
2. Oturum
Hizmet siyasetiyle durmak yok ama nereye kadar?
Yıldıray Oğur (Taraf Gazetesi), Emre Aköz (Sabah Gazetesi)
Korsan Oturum
Başkan Başkan Kalksana, Resmini Direklere Assana! - Genç Siviller
3. Oturum
Hakperestlik ile Devletperestlik Arasında: Tayyip Erdoğan
Ferhat Kentel (Bilgi Üniv.), Ferda Keskin (Bilgi Üniv.), Hüseyin Hatemi

Herşeyden birazcık... Ama hiçbir şey!
Genç Siviller, "biz kimiz" sorusuna şu yanıtı veriyor: "Mutfağımız kadim tatların, farklı mutfakların bilindiği ama her türlü denemenin serbest olduğu bir füzyon mutfak galiba. Hannah Arendt'ten, Gramsci'ye, Foucault'ya, radikal demokrasi teorilerine uzanan, diğer tarafında Namık Kemal'den Mehmet Akif'e İdris Küçükömer'e ve günümüz Türkiyesi'ndeki demokrat literatüre uzanan bir çeşitlilik var. Bu çeşitliğin üzerine Sezen Aksu hayranlığı, Orhan Gencebay severlik gibi popüler kültürle bağlarını koparmamış, televizyonla ilişkisini kesmemiş bir gündelik hayat dili bilgisi de eklenince galiba samimi şeyler ortaya çıkıyor."

Siyaset yapmamızın nedeni büyük projelerimizi gerçekleştirmek, iktidara oynamak gibi duygular değil." diyen Genç Siviller, "tefekkürsüz eylemin eylemsiz tefekkürün eksik olduğunu" düşünerek "Genç Osmanlılar (Yeni Osmanlılar) ile aynı köklere sahip olduklarını" söylüyorlar.