Gazetecilerin gözaltına alınmasına Ankara’da da tepki

Çeşitli illerde yapılan KCK adı altında yapılan operasyonlar kapsamında gazetecilerin gözaltına alınması Ankara’da ÇGD ve TGS Ankara şubesinin yaptıklar basın açıklamasıyla protesto edildi.

KCK adı altında yapılan operasyonlar kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Van’da yapılan baskınlarda Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Birgün, Evrensel, Özgür Gündem, Özgür Halk ve Demokratik Modernite, Vatan çalışanlarının gözaltına alınması üzerine Ankara’da Yüksek Caddesi’nde basın açıklaması yapıldı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi’nin yaptıkları basın açıklamasını ÇGD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Bulut okudu.

Yeni Türkiye gazetecileri cezaevlerine tıkarak kuruluyor
AKP’nin slogan haline getirdiği 'Yeni Türkiye'yi gazetecileri, basın özgürlüğünü, ifade hakkını cezaevlerine tıkarak kuracağını belirten açıklamada eski rejimin yönetici çekirdeği için bir dava sosyalistler, çevreciler, toplumsal muhalefet için bir dava Kürt muhalefeti için bir dava icat eden AKP’nin bu davaları kendisi açısından Yeni Türkiye’sinin kurucu operasyonları haline getirmiş olduğu belirtildi. Açıklamada açılan davaların, halkın haber alma hakkına, basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade hakkına yönelik saldırıların paravanı haline getirildiğine değinildi.

Dışarıda gazeteci kalmayacak
Dünyada tutuklu gazeteci sayısı en yüksek ülkenin Türkiye olduğunu bildiren açıklamada AKP iktidarının 70’e yakın tutuklu gazeteci sayısını 100’e tamamlamak hatta elinden geldiğince dışarıda gazeteci bırakmamak istediği vurgulandı.

Siyasetçiler arasında “yandaş, candaş yoldaş” diye sınıflandırılan basının tutuklu gazetecilerin sayısını bile doğru yazabilmekten aciz hale getirildiğine değinen açıklamada gerçekten gazetecilik yapan gazeteciler ve kurumların cezaevleri ve baskılarla karşılaşmakta olduğu bildirildi.

“Susmayacağız”
Basın özgürlüğü üzerindeki gözaltı ve tutuklama terörünün son bulması ve cezaevlerindeki gazetecilerin bir an önce özgür bırakılmaları çağrısının yapıldığı açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “Bu vesileyle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz ki herkesin ifade hakkı için, haber alma hakkı için, meslektaşlarımızın örgütlenme ve çalışma hakları için, tüm halkın iletişim hakkı için mesleğimizi yapmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Şimdi iktidar sahiplerine bir kez daha haykıracağız. Biliyor musunuz? Susmayacağız!!!”

CHP’li vekilden Hitler faşizmi benzetmesi
Açıklamanın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ifade özgürlüğünün yok edilmekte olduğunu AKP’nin kendisinden olmayan herkesi tutuklamakta olduğunu bildirdi. Tıpkı Hitler faşizminde olduğu gibi sıranın herkese geleceğini belirten Çam, AKP faşizmine teslim olmayacaklarını söyledi.

Tuncel: 90’lardaki zihniyet bugünküyle aynı
Çam’ın ardından söz alan BDP İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel ise tutuklu gazetecilere yenilerinin ekleneceğini belirterek sözlerine başladı. Kürt açılımı başlarken AKP’nin “90’lara dönülmeyecek” sözünü hatırlatan Tuncel, 90’lı yıllarda gazete binalarının bombalandığını, gazetecilerin öldürüldüğünü, şimdi ise gazete binalarının basıldığını, gazetecilerin tutuklandığını belirterek 90’lardaki zihniyetin bugünküyle aynı olduğunu söyledi.

KCK operasyonlarının siyasi olduğuna değinen Tuncel, Beşir Atalay’ın bunu ispatladığını, yargının ne kadar bağımsız olduğunun ortaya çıktığını belirterek hükümetin emrine giren yargının hükümetten aldığı listelerle tutuklama yaptığını söyledi.

Açıklamaya TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, BDP Bitlis Milletvekili İdris Baluken de destek verdi. Devrimci basım da açıklamaya destek verdi. soL, sendika.org, Atılım, Evrensel, Birgün çalışanları da basın açıklamasında bulundular. Açıklama sırasında “gazeteciler serbest bırakılsın”, “faşizme karşı omuz omuza”, “susma susukça sıra sana gelecek” sloganları atıldı.

(soL - Ankara)