Gazeteciler yine eyleme hazırlanıyor

Gazetecilere Özgürlük Platformu basın özgürlüğü ve tutuklu gazetecilere destek için bir dizi eylem yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Pazar günü İstanbul ve Ankara'da yürüyüş ve basın açıklaması yapılacak.

Gazetecilere Özgürlük Platformu yeni eylemler yapmaya hazırlanıyor. 13 Mart 2011 Pazar günü saat 12.00’de İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda başlayacak olan eylem kapsamında Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenlenecek ve burada basın açıklaması yapılacak. Aynı gün Ankara'da da basın açıklaması yapılacak.

Gazetecilere Özgürlük Platformu’nu oluşturan örgütlerin temsilcileri, 8 Mart 2011 tarihinde, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkezi’nde toplanarak, son haftalarda gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerle ilgili gelişmeleri ve medya üzerindeki baskıları değerlendirdi.

Sadece gazetecilerin kendi özgürlüklerini değil, tümüyle halkın haber alma özgürlüğünü engelleyen genel bir sorunla karşı karşıya olunduğu görüşünde birleşen platform üyeleri, fikir ayrılıklarını öne çıkarmadan tüm gazeteciler için ayrımsız özgürlük talep etme kararı aldılar. Platform toplantısının ardından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Gazetecilere Özgürlük Platformu, cezaevlerinde 10’u kadın olmak üzere toplam sayıları 68’e ulaşan gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını talep etmektedir. Türk Ceza Kanunu’nda başta 'gizliliğin ihlali', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs', gazetecilik faaliyeti dolayısıyla belge ve bilgi bulundurma gibi hükümler olmak üzere basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan tüm maddelerde değişiklik yapılmasını istemektedir. Platform üyeleri, cezaevlerindeki gazetecilere yönelik suçlamalara dayanak oluşturan Terörle Mücadele Kanunu’nun özellikle 'terör örgütü propagandası' ve 'terörle mücadele edenlerin hedef gösterilmesi' ile ilgili hükümlerinin değiştirilmesini talep etmektedir. Gazetecilere Özgürlük Platformu ayrıca internet sitelerine, sosyal bloglara erişimin engellenmesine haberleşme özgürlüğünün ihlali anlamına gelen telefon dinlemesine ve her türlü iletişimin izlenmesine olanak sağlayan yasa maddelerinin mutlak surette değiştirilmesini talep etmektedir. Gazetecilere Özgürlük Platformu, bütün bu yasal düzenlemeler için yasa tasarıları hazırlanırken gazeteci meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasını dilemektedir.

Her fikirdeki gazeteci ve medya kuruluşu için özgürlük amacıyla etkinliklerini sürdüreceğini belirten platform, cezaevlerindeki gazetecilerin en kısa sürede özgürlüğüne kavuşması ceza kanunlarında, ceza muhakemesi usul kanunlarında, Terörle Mücadele Kanununda, iletişim özgürlüğünü engelleyen diğer kanunlarda değişiklik yapılması talebiyle bir dizi etkinlik planladı.

20 Mart Pazar günü İstanbul ve Ankara'da yapılacak basın açıklamaları dışında şu etkinliklerin yapılması kararlaştırıldı:

Her gün farklı illerde basın açıklamaları
13-20 Mart 2011 tarihleri arasındaki günlerde bir hafta boyunca yerel düzeyde faaliyet gösteren gazeteci cemiyetleri tarafından her gün farklı illerde olmak üzere basın açıklamaları yapılacak.

Tüm köşe yazarları "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır"
Platformdan yapılan açıklamada, "Tüm köşe yazarlarının, gazetecilere özgürlük ve yasalarda değişiklik talebini desteklemeleri, cezaevlerinde bulunan ya da tutuksuz olarak yargılanan tüm gazetecilerle dayanışmalarını göstermeleri amacıyla, Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun ortak sloganı olan 'Özgür basın varsa, özgür toplum vardır' vinyetini uygun gördükleri günlerde köşelerinde kullanmalarını diliyoruz" denildi.

Cumhurbaşkanı ve hükümetten randevu talebi
Ayrıca yasa değişiklikleriyle ilgili taleplerin, sorunların, cezaevlerindeki gazetecilerin durumlarının anlatılması amacıyla Cumhurbaşkanı, Başbakan ve basından sorumlu Devlet Bakanından randevu talep edileceği de belirtildi.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde İstanbul’da “Gazetecilere Özgürlük Kongresi” toplanacağını hatırlatan platform, hakkında dava açılmış tüm gazetecileri avukatlarıyla birlikte kongreye katılmaya çağırdı.

Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri şunlar:
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Enstitüsü Derneği – IPI Ulusal Komite (BED-IPI), Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Gazete Sahipleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Haber-Sen, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Kültür Turizm ve Cevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM), Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG).

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Artvin Gazeteciler Cemiyeti, Aydın Gazeteciler Cemiyeti, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Bartın Gazeteciler Cemiyeti, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bolu Gazeteciler Cemiyeti, Burdur Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Düzce Gazeteciler Cemiyeti, Edirne Gazeteciler Cemiyeti, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Giresun Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti, Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Karaman Gazeteciler Cemiyeti, Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Derneği, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti, Kilis Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Manisa Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Niğde Gazeteciler Cemiyeti, Ordu Gazeteciler Cemiyeti, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti, Sinop Gazeteciler Cemiyeti, Sivas Gazeteciler Cemiyeti, Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti, Tokat Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, Trakya Gazeteciler Cemiyeti, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Uşak Faal Gazeteciler Derneği, Yalova Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti.

(soL-Haber Merkezi)