Gazeteciler Ankara'da özgürlük için yürüdü

Basın emekçileri, tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması için bu kez Ankara’da bir araya geldiler. Eylemde, halkın haber alma hakkının yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Ulusal ve yerel düzeyde faaliyet gösteren toplam 92 meslek örgütünün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için bir araya gelerek oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu, geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenin eylemin ardından bu kez de Ankara’da sokağa çıktı.

Öğle saatlerinde Kolej Kavşağı’nda toplanan basın emekçileri, kendilerini zincirle çevreleyerek "Özgür basın varsa özgür toplum vardır" pankartı ile Kızılay’a yürüdü. Çeşitli demikratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin de destek verdiği yürüyüş sırasında ”Özgür basın susturulamaz”, “Çeteler dışarıda, gazeteciler içeride”, “Özgür basın, özgür toplum”, “Gazeteciler çıkacak, yine yazacak”, “Boyun eğme AKP’ye dur de” sloganları atıldı. Eylemi izlemekle görevli kameraman ve foto muhabirleri de yürüyüş sırasında bir süreliğine kameralarını yere bırakarak eyleme destek verdiler. SoL emekçileri de eyleme ''Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin, boyun eğeceksen gazeteciyim demeyeceksin'' dövizleriyle katıldı.

Çevredeki vatandaşların da destek verdiği yürüyüşün ardından Platformun dönem sözcüsü Türkiye Gazeteceler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi tarafından SSK İşhanı önünde bir basın açıklaması yapıldı.

İpekçi, halkın gerçekleri öğrenme hakkı için ve Türkiye’nin demokratikleştirilmesi için görev yaparken cezaevine giren meslektaşlarının özgür kalması için toplandıklarını, Türkiye’de halkın bilgi edinme ve haber alma hakkının yok edilmekte olduğundan endişe ettikleri için sokağa çıktıklarını söyledi. Tutuklu gazetecilerden bazılarının ilettikleri mesajları okuyan İpekçi, gazetecilik mesleğinin halka gerçekleri anlatarak, sorgulayarak, eleştirerek, ilkeli ve nitelikli bir şekilde sürdürülebilmesi için fedakarca görevlerini yapan ve bu sırada tutuklanan meslektaşlarını saygıyla selamladıklarını, ancak daha fazla meslektaşlarını da feda etmemek için sokakta olduklarını ifade etti.

Konuşmasının devamında yargıçlara seslenen İpekçi, insanlığın ulaştığı evrensel değerler, hukuk, akıl ve vicdan adına gazetcilerin bir an önce tahliye edilmelerini ve tutuksuz yargılanmalarını talep etti. Hükümetin meclise sunduğu ve Türk Ceza Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik içeren kanun tasarısının medya üzerindeki baskıyı daha da artıracağını belirten İpekçi, AKP Hükümeti’ne ve Başbakan’a da seslenerek, medya üzerindeki korku ve baskı ortamının sona ermesi için gerekeni yapmaya çağırdı.
(soL – Ankara)