Gazeteci örgütleri: Çalışırken utanmak istemiyoruz

Gazeteciler günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan gazeteci örgütleri, "meslek örgütleri olarak, gazeteciler aleyhlerine açılmış binlerce dava ve hala cezaevlerinde çile çeken onlarca meslektaşımızın bu ülke için bir ayıp olduğunu vurgulamak istiyoruz" dedi.

10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerin meslek örgütleri şu açıklamayı yaptı:

Bir 10 Ocak Gazeteciler Gününü çalışandan daha fazla binlerce gazetecinin işsiz kalıp çalışamaz olmasının acısı ve kimi çalışan "Gazeteciler' in" de bazı çevrelerin sözcüsü olarak davranmalarının utancıyla karşılıyoruz.

Ne yazık ki, bu 10 Ocak da toplu işten çıkarmalarla birlikte geldi. Her zaman olduğu gibi, medya patronları yaşanan krizlerin sorumluluğunu çalışanlara yıkıp, onlardan “kurtularak” krizlerinden çıkma peşindeler.

İş güvencesinden yoksun, düşük ücretlerle çalışarak, örgütlenmeden korkutulup sendikalı olduğumuzda işimizden olacağımız dayatılarak bugünlere geldik.

İktidarın İLERİ Demokrasi nutukları attığı yıllarda, cezaevindeki gazeteciler açısından dünya şampiyonlukları yaşadık

Biz, aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak, gazeteciler aleyhlerine açılmış binlerce dava ve hala cezaevlerinde çile çeken onlarca meslektaşımızın bu ülke için bir ayıp olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Son haftalarda siyaset-ticaret-tarikat denkleminde ortaya dökülenler ve bunların medyada ele alınış biçiminden, kimi “gazeteciler”le medya kuruluşlarının birkaç gün önce söylediklerinin tam tersini söyleyen “yandaş”lıklarından mesleğimiz adına utanıyoruz.

Çatışma alanlarında kaçırılıp vurularak, çatışmasız alanlarda ise yalnızca işsizlikle değil, hak gasplarıyla da sabrımız sınanarak bir mesleği ilkelerine bağlı ve onurumuzla icra etmeye çalışıyoruz. Basın özgürlüğü ve gazetecilerin haklarından söz ederken tek derdimiz budur, asla kendimize ilişkin ayrıcalıklar elde etmek değil.

Suriye’de kaçırılan ve öldürülen Türkiyeli ve farklı uluslardan meslektaşlarımız için üzüntüyle çırpındığımız günlerin ardından, bu 10 Ocak’ı Bünyamin Aygün arkadaşımızın ve iki yabancı meslektaşımızın kurtuluşları müjdesiyle karşıladık. Hangi ulustan olurlarsa olsunlar, çatışma alanlarında çatışan tarafların elinde kalan meslektaşlarımız için uluslararası dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceğiz.

Artık "çalışamayan”larımızın sayısı çalışabilenlerimizi de geçmeye başladığından, yıllar kez kutlamaktan vazgeçtiğimiz 10 Ocak'ta, silahını DAHA fazla kendisine bağımlı halk adına iktidarları ile kontrol etme yetisini tümüyle kaybetmiş bir medya ortamında, iktidarların da ne duruma düştüğünü yönetenlere anımsatmak İstiyoruz.

Bu türden günlerimizin kutlama olabilmesi için her gazetecinin çalışabildiği, çalışanların örgütlü ve güvenceli olabildiği günleri bekleyeceğiz.

G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)
Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD)
Foto Muhabirleri Derneği (FMD)
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)