Fin gazeteciden Erdoğan'ın tutumuna yorum: Komik, üzücü, paranoyakça

Öğrenci evlerine ilişkin sorusuna Başbakan'dan 'birileri sizi özel olarak görevlendirmiş' yanıtını alan Fin gazeteci, durumu komik, üzücü ve paranoyakça olarak niteledi.

(soL-Haber Merkezi) Başbakan Tayyip Erdoğan, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile yaptığı basın toplantısında öğrenci evleri ile ilgili soru soran Fin gazeteci Tom Kankonen'e "birileri sizi özel olarak görevlendirmiş" demişti. Bianet’e konuşan Finlandiya Gazeteciler Sendikası (UJF) Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Juha Rekola Başbakan'ın tutumunun Türkiye hükümetinin basın ve ifade özgürlüğüne bakışını ifşa ettiğini söyledi.

'Komik, üzücü, paranoyakça'
Gazeteci Kankonen, sorduğu sorunun bir gazetecilik faaliyeti olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de sürmekte olan bir tartışma var. Normal bir gazeteci de elbette bu konu ile ilgili soru soracaktır. Ancak bu sorunun birileri tarafından yönlendirilerek sorulduğunu düşünmek bana komik ama bir o kadar da üzücü ve paranoyakça geliyor. 'Gazeteciler Koruma Komitesi (CPJ) ve diğer uluslararası basın örgütlerinin raporlarına göre Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumu vahim. Bazı Türk gazeteci arkadaşlarım baskı altında olduklarını söylüyorlar. Bu baskı yeni değil. Ben 1990’larda Türkiye’de Güneydoğu ’da çalıştım. O zamanlar Kürt sorunu ile ilgili haber yapan Reuters muhabiri Aliza Marcus’a dava açılmıştı. O günlerin geride kalmasını umuyoruz ancak o günlere geri dönülüyor olmasından korkuyorum."

Fin gazeteci “Erdoğan’ın tepkisi bağımsız gazeteciliği, basın ve ifade özgürlüğünü tanımadığının ifadesi. Avrupa’da bir siyasetçi bir gazetecinin sorduğu soruyu cevaplamak zorundadır. Bu sorudan hoşlanmayabilir, sert cevaplar verebilir ama basın özgürlüğüne saygı duymak zorundadır.
Finlandiya Gazeteciler Sendikası olarak uzun süredir Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini takip ediyoruz. Türkiye'nin halen dünyada en çok gazetecinin hapsedildiği ülke olduğunu biliyoruz. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) basın özgürlüğü listesinde ilk sırada yer alan ülke olara kendi hükümetimizi Türkiye’yi bu yönde adım atmaya zorlaması için çalışıyoruz” dedi.