Fetvamız da geldi: Referandumda oy kullanmamak…

“Türkiye’nin sevilen kanaat önderlerinden” Abdullah Büyük Hocaefendi “Umre için bile olsa referandumda oy kullanmamak büyük vebaldir” dedi. Hocaefendi'nin 'referandum fetvasında' yazlıkta oldukları için oy kullanamayacaklar için herhangi bir açıklamaya yer verilmedi.

Zaman gazetesi “Türkiye’nin manevi dinamiklerinin” AKP’nin anayasa değişikliğine neden ‘evet’ oyu vereceklerini okurlarına duyurarak halkı “manevi olarak aydınlattıktan” sonra, referandum sürecini fetvasız da bırakmadı. “Türkiye’nin sevilen kanaat önderlerinden” Abdullah Büyük Hocaefendi’nin referandumu ülkenin geleceği için çok önemsediğini yazan gazete, “Umre için bile olsa referandumda oy kullanmamak büyük vebaldir” başlığını kullandı.

Gazetenin haberinde Büyük Hocaefendi’nin ‘Evet’ oylarının Türkiye'nin dünya devleti olması yolundaki engelleri kaldıracağını belirttiğine de dikkat çekti.

Habere göre, Abdullah Büyük, aynı zamanda bir 12 Eylül mağduru. Askerî yönetim tarafından gözaltına alınmış ve Konya Dutlukır Askerî Cezaevi'nde yaklaşık 1 yıl kalmıştı.

Ribat Eğitim Vakfı'nın kurucusu olan Abdullah Büyük Hocaefendi’nin referandumu bir değişim vesilesi olarak gördüğünü okuyucusuna duyuran Zaman’nın, Hocaefendi’nin ağzından verdiği 'referandum fetvasının' incileri ise şöyle:

“Değişim Allah’tan, değişime direnen geri kalır”
"Değişim, referansı Allah olan bir konudur. Kâinat her an değişmekte, yenilenmektedir. Kâinat değişirken, dünya değişirken değişime direnen, değişmeyen toplum geri kalır. Değişim ve gelişim, ikisi birlikte insanî, içtimaî, iktisadî ve kültürel... daha kaliteli bir hayatı netice verir."

"Bu değişiklik paketi ihtiyaçtan kaynaklanan bir konudur. Referanduma partisel, bölgesel, mevzii, hatta ırksal açıdan bakmak doğru değildir."

"Mevcut anayasanın prangalarından kurtulan Türkiye, dünya ekonomisinde, dünya siyasetinde söz sahibi olacak. Sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun hatta bütün dünyanın geleceğini etkileyecek bir halkoylaması olacak. Türkiye'nin gelişmesine, insan hak ve özgürlükleri açısından uygar ülkeler seviyesine yükselmesine, gelişmiş ülkelerdeki standartlarda bir demokrasiye kavuşmasına, hukukun kast sisteminden kurtarılmasına, nitekim ülke idaresinin askerî vesayetten kurtarılmasına hizmet edeceği için bu anayasa değişikliği paketine 'evet' denilmeli."

“ ‘Hayır’ oyunun mantığı yok”

"Bu değişiklik paketini incelediğiniz zaman, 'hayır' oyu kullanmanın bir mantığı, toplumun yararına bir gerekçesi olmadığı görülüyor."

“Fethullah Gülen Hocaefendi’ye canı gönüldün katılıyorum”

"Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi'nin 'İmkan olsa mezardakilere bile oy kullandırılmalı' sözlerine canı gönülden katılıyorum."

Abdullah Büyük Hocaefendi kimdir?

Zaman gazetesinin verdiği bilgilere gore Diyanet İşleri Başkanlığı görevinde de bulunan Hocaefendi, 1982’de hapisten çıktıktan sonra kendini iman hizmetlerine vakfetti:

”İnsana yönelik hizmet yatırımlarını 'önce insan sonra kurum' prensibiyle yürüttü. Bu çerçevede ailenin korunmasına ve yüceltilmesine yönelik derneklerin kuruluşuna önderlik etti. Halen Konya'da yaşayan Büyük, fikir ve düşüncelerini yazdığı kitaplar, Ribat dergisi ve gazete makaleleri aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyor.”