Erdoğan Amerika'ya gitmişken Oray Eğin elini öpsün

12 Haziran seçimlerinden bir gün sonra basın tarihine geçecek "dönüşlerden" birini yapan Oray Eğin, son yazısıyla Erdoğan'ı "büyük dünya lideri" ilan edecek kıvama geldiğini gösterdi.

Gazeteci dostlarının bir kısmı hapiste Oray Eğin'in bu günlerde… Hapse girmelerine yol açan siyasi duruşlarını o da sahipleniyordu üstelik. Nisan ayında basılan "İmha Planı - Medya Nasıl Çökertildi?" kitabında, AKP'nin medyayı nasıl ele geçirdiğini, AKP yandaşlarının bu operasyonda nasıl bir rol oynadıklarını anlatıyordu.

İki ay sonra, AKP'nin seçim zaferinin hemen ardından, Oray Eğin hızı ve niteliğiyle şaşırtacak bir dönüş yaptı.

O günden beridir sadece AKP'ye değil, Gülen cemaatine bile yanaşmaya çalışıyor Oray Eğin.

Birleşmiş Milletler zirvesinin düzenlendiği ABD'den yazan Oray Eğin, bugünkü yazısında Erdoğan'ı "büyük devlet adamı, dünya lideri" olarak ilan edecek bir dil tutturdu.

Eğin'in yazısından bazı kısımlar şöyle:

"Türkiye tarih boyunca hep coğrafi olarak stratejik bir ülkeydi ama bugüne kadar dünya siyasetinde buna eş bir ağırlığı yoktu."

"Önceki gün New York'ta gerçekleşen Erdoğan-Obama görüşmesinde de bu denklik önemliydi. Görüşmenin bir buçuk saatten iki saate çıkması önemli bir ayrıntı. Başbakan Erdoğan'la Obama arasındaki 'vücut dili'de denkliğin bir başka göstergesi. Amerikan başkanının önünde alıştığımız gibi ezilip büzülen bir Türk lideri yok."

"Büyük ihtimalle bir dönem daha Obama'yla devam edecek Amerika da. Türkiye'de zaten uzun bir süre Erdoğan'ın alternatifi çıkmayacak."

"Geçmişte belki de bir cesaretle, bir meydan okumayla başlayan bu özgüven bugün karşılığını bulmuş, kabul görmüş durumda."

"Nasıl yapıyor bunu? Nasıl oluyor da Başbakan Erdoğan her seferinde Batı'ya ve Batı'nın müttefiklerine haddini bildiriyor, dahası nasıl bunu bir başarıya dönüştürüyor?"

"'Ustalık' metaforunun altının dolu olduğu ortada son dokuz yılda Erdoğan ve hükümet diplomasi satrancını, manevraları iyi öğrendi. Son derece pragmatikler. Türkiye'nin işine gelmedikçe hiç kimsenin dümen suyuna gitmek gibi bir niyetleri yok, sadece çıkarlar eşitse birliktelik söz konusu."

"Amerika Birleşik Devletleri'nin de uzun vadede Erdoğan'ın Ortadoğu'da sürdürdüğü politikaya ihtiyacı var. Erdoğan, dünya liderine sadece Arap Baharı'nda bir model örneği sürmüyor. Aynı zamanda doğal kaynakları olan Türki cumhuriyetlerle ilişkilerin de kapılarını açıyor."

"Herkes kendisine göre bir hesap yapıyor işte. Ama her seferinde kazançlı çıkan Erdoğan oluyor."

(soL - Haber Merkezi)