Egemen basın yazmak için emir mi bekliyor?

Şırnak’ın Uludere kırsalında TSK’ya bağlı jetlerin köylüleri bombalaması sonucunda ölen 30’un üzerinde kişinin isimleri dahi ortaya çıkmış, TSK yaptığı açıklamayla bombalamayı kabul etmişken, büyük basında olay hâlâ “siviller vuruldu iddiası” şeklinde işleniyor.

Dün gece 21.30 sularında TSK’ya bağlı F-16’ların Türkiye-Irak sınırında köylüleri bombalaması sonucunda 30’un üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri bugün saat 11.45’te bir basın açıklaması yaparak bombalamayı kabul etti. TSK’nın açıklamasında dün “18.39’da Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir. Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır. Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir” denildi.

Açıklamada bombardımanda yaşamını yitiren kişilerin kimliği konusunda bir bilgi aktarılmazken, ölenlerin kaçakçılıkla geçinen köylüler olduğu ve kimlik bilgileri bugün sabahın erken saatlerinde ortaya çıkmış bulunmaktaydı. Ancak egemen basın, TSK’nın bombalamayı kabul etmesine ve ölenlerin kimlikleri büyük ölçüde ortaya çıkmış olmasına karşın olayı “iddia” olarak duyurmakta ısrar etmekte…

İşte egemen basının şu ana kadar attığı manşetlerden bazı örnekler.

Zaman olayı “Irak sınırında operasyon: 30 ölü” manşetiyle duyurdu
Zaman Online, haberi ana sayfasında “Irak sınırında operasyon: 30 ölü” şeklinde duyurdu. Bu manşete bakan okurun sınırda PKK’ye karşı devam eden operasyonlardan bir tanesinin daha gerçekleştiğini düşünmesi ve 30 PKK’linin F-16’lar tarafından bombalandığını düşünmesi kaçınılmaz.

Haberin yer aldığı sayfada ise “Irak sınırında F-16’lar kaçakçıları vurdu iddiası: 30 ölü” başlığı kullanıldı. Saat 13.10 itibarıyla ise siteye Genelkurmay açıklaması dışında herhangi bir manşet girilmedi. Genelkurmay açıklaması ise “F-16’lar kaçakçıları mı vurdu” üst başlığıyla verildi.

Yeni Şafak da haberi soru kipinde manşetine taşımayı yeğledi.

Star ve Milliyet: “BDP’den tehlikeli çağrı”
Star ve Milliyet gazeteleri ise BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ANKA’ya yaptığı açıklamayı “BDP’den tehlikeli çağrı” başlığıyla duyurdu.

Milliyet gazetesi internet sitesinde “Flaş” ibaresiyle duyurduğu bir diğer manşette ise “ölenler sivil mi” başlığını kullandı. Haberin ilk cümlesi ise şu şekilde: “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları dün gece Irak sınırında PKK’nın terör yuvalarına yönelik hava operasyonu gerçekleştirdi.”

NTVMSNBC, Genelkurmay’ın açıklamasını “TSK’dan ‘siviller vuruldu’ iddiasına yanıt” şeklinde duyurdu.

(soL-Haber Merkezi)